Rusya ile Vizeler Kalktı

Rusya Devlet Başkanı Medvedev'in Türkiye ziyaretinde, iki ülke arasında başta vize muafiyeti ve nükleer santral kurulmasını öngören anlaşmalar olmak üzere 17 önemli metne imza atıldı.
Vize anlaşmasıyla iki ülke vatandaşları 90 gün içinde 30 günü geçmeyen seyahatleri için vize almak zorunda kalmayacak. Anlaşma, uygulamanın kötüye kullanımını engelleyecek Geri Kabul Anlaşması'nın imzalanmasıyla yürürlüğe girecek. Böylece, Türk vatandaşlarının vize almadan gidebilecekleri ülke ve bölge sayısı 58'e yükselecek.
Akkuyu'da nükleer santral kurulmasına ilişkin sürecin ilk adımı olan anlaşmanın imzalanması da ziyaretin önemli bir ayağını oluşturdu. Bunun dışında 16 ayrı metne atılan imzalarla, iki ülke arasında üst düzey işbirliği konseyi kurulması, Karadeniz bölgesinden Samsun Ceyhan Petrol Boru Hattı’yla ham petrol getirilmesi, demiryolu ulaştırması, tarım ve turizm alanlarında işbirliği yapılması da kararlaştırıldı.

Gül'le buluştu
Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül biraraya geldi.

Gül ve Medvedev, Çankaya Köşkü’nde Büyük Şeref Kapısı'nın önünde basın mensuplarına poz verirken, eşleri Hayrünnisa Gül ve Svetlana Medvedeva da eşlerine katıldı. Gül ve Medvedev, el sıkışarak fotoğraf çektirdi.

Gül ile Medvedev'in baş başa görüşmesinin ardından heyetler arası görüşmelere geçildi ve pekçok konuda anlaşmaya imza atıldı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ile Rusya Federasyonu arasında vizelerin kaldırılması konusunda, ''Vizelerin kaldırılması hem Türk hem Rus halkı için çok memnuniyet vericidir. İlk faydayı da turistler görecektir. Nakliyeciler, şoförler hep göreceklerdir ama turistler için bu büyük bir avantajdır. Türkiye ile Rusya arasındaki turizme baktığımızda 3 milyon turist eğer Türkiye'ye geliyorsa onların işini her bakımdan kolaylaştırmak hem bizim hem Rusya için görevdir. O bakımdan bu anlaşmanın bugün imzalanıyor olmasından büyük bir gurur duyuyoruz'' dedi.

Medvedev, iki ülke arasında vizenin kaldırılması yolundaki anlaşmanın "tarihi bir anlaşma" olduğunu belirterek, "Her şeyden önce milyonlarca insanın hayatını kolaylaştıracak bir anlaşmadır. Tabii ki bu konuda başka faydalar da var, ancak insani bağlantısı daha önemli. 30 günlük ziyaret yapan herkes için, bizim turistlerimiz için de geçerli olacaktır" dedi.

Türkiye ile Rusya arasında bugün imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlarının ve Rusya Federasyonu Vatandaşlarının Karşılıklı Seyahatlerine İlişkin Usullere Dair Anlaşma" ile iki ülke vatandaşları, 90 gün içinde 30 günü geçmeyen seyahatlerinde vize almadan giriş yapabilecekler.

58 Bölge ve ülkeye vizesiz giriş

Türkiye'nin son zamanlarda yürüttüğü diplomatik atak ve komşularla sıfır problem politikasının ardından son 8 ayda 7 ülke, Türk vatandaşlarına uyguladığı vize uygulamasını kaldırırken, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un imza koyduğu anlaşma ile bu ülkeler arasına Rusya da katılacak.

Suriye, Pakistan, Arnavutluk, Libya, Ürdün, Lübnan ve son olarak Rusya'nın da eklenmesiyle Türkiye'ye vize uygulamayan ülke ve bölgelerin sayısı 58'e yükselecek.


 

Editör: TE Bilişim