MEDVEDEV: "OPERASYONA, AMACINA ULAŞTIĞI İÇİN SON VERDİK"

MOSKOVA - Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, Gürcistan'daki askeri operasyona, amacına ulaştığı için son verme kararı aldıklarını söyledi. 

Medvedev, temaslarda bulunmak için Moskova'ya gelen Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy ile görüşmesinin ardından, ''Gürcistan'ı barışa yönlendirme'' operasyonunu, amacına ulaştığı için sonlandırdıklarını belirtti. 

Operasyonda ''saldırgan tarafın cezalandırıldığını'' ve ''askeri birliklerinin dağıtıldığını'' ifade eden Medvedev, ''En önemlisi orada yaşayan vatandaşlarımızın ve barış güçlerinin güvenliği sağlandı. Şu anda sorunun çözüm yollarını görüşebiliriz'' dedi. 

Medvedev, sorunun çözüm yolunu görüşebilmek için de Gürcü güçlerinin eski mevzilerine dönmesi ve Gürcistan'ın güç kullanmayacağına ilişkin anlaşma imzalaması gerektiğini belirterek, ''Fransız dostları burada görmekten son derece memnunum ve soruna çözüm bulacağımızı ümit ediyorum'' ifadesini kullandı. 

Sarkozy, Rusya'nın operasyonu sona erdirme kararından memnuniyet duyduğunu ifade ederek, tarafların çatışma öncesindeki pozisyonlarına dönme takvimi çıkarmasını istedi. 

Sarkozy, Medvedev ile 3 kez yaptıkları uzun telefon görüşmelerinin ardından Kremlin'e geldiklerini belirterek, ''Avrupa, Rusya'nın çok büyük bir devlet olduğunu biliyor. Son 10 yılın da Rusya için kolay bir dönem olmadığını biliyoruz'' diye konuştu. 

Rusya ile İran'ın nükleer programı dahil birçok alanda işbirliği içinde olduklarını ifade eden Sarkozy, şunları söyledi: 

''Rusya'nın gücünü barış için kullanması gerektiğine inanıyoruz. Ben bunun için Moskova'dayım. Problemi iki yolla çözebiliriz. Bunlardan biri geçmişe yönelmek. Ancak böyle hiçbir çözüm bulamayız. Çözümü geleceğe bakarak bulabiliriz. Rusya tarafından operasyonunun durdurulması haberini çok bekliyorduk. Bunun iyi bir haber olduğunu söyleyebiliriz. Rusya'nın vatandaşlarının çıkarlarını koruması son derece normal. Uluslararası kamuoyu da Gürcistan'ın toprak bütünlüğü ve bağımsızlığının korunmasını istiyor.'' 

Sarkovzy, Fransa ve Avrupa'nın barış istediğini Rus dostlarının da anlamasını arzuladığını belirterek, ''Bu amaca ulaşmak için elimizden gelen her şeyi yapacağız'' diye konuştu.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim