Postacı Baykal'ın Kapısını Çaldı! 
 
Baykal’dan Erdoğan’a şartlı evet

Erdoğan, Baykal’a mektubu dün gönderdi. Baykal’ın yanıtında üniter devlete zarar verebilecek isteklerin yerine getirilmemesi yönünde kırmızı çizgilere yer vereceği ve randevu talebine de ’şartlı evet’ diyeceği öğrenildi

Türk siyasi tarihi ilk kez iktidar ve muhalet partisi liderlerinin “mektup” diplomasisine sahne oldu. Demokratik açılım çalışmaları konusunda İçişleri Bakanı Beşir Atalay’la görüşmeyi kabul etmeyen MHP kapıyı tamamen kapatmış, CHP Genel Başkanı Baykal ise projenin detaylarını anlatmasını kaydıyla dinleyeceğini, ancak proenin detayları hakkında bilgi verilmeyecek bir görüşmeyi kabul etmeyeceğini söylemişti.

Başbakan Erdoğan ise 18 Eylül’de gazetelerin genel yayın yönetmenlerine verdiği iftar yemeğinde Baykal’a mektup yazacağını açıklamıştı.

Baykal, ise önceki gün mektubun kendisine ulaşıp ulaşmadığının sorulması üzerine “Postacı bugün de kapımızı çalmadı” ifadesini kullanmıştı. Başbakan Erdoğan dün MİT Müsteşarı Emre Taner ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile ayrı ayrı görüştükten sonra mektuba son şeklini verdi.

Mektup dün saat 17.30 sıralarında özel bir kurye aracılığı ile Başbakanlık’tan CHP Genel Merkezi’ne doğru yola çıktı. Mektup, yaklaşık 17.50 sıralarında CHP Genel Merkezi’ne ulaştı. Mektubu getiren kişinin Başbakanlık’ta görevli bir memur olduğu öğrenildi. Başbakanlık görevlisi, mektubu Baykal’ın makam odasının bulunduğu 12.kata çıkarak Baykal’ın Özel Kalem Müdürü Nilgün Şahin’e teslim etti.

Beyaz diktörtgen olan zarfın üzerinde bir yazının bulunmadığı, ancak mektuba ataçla “Sayın Deniz Baykal, CHP Genel Başkanı” yazılı bir bilgi notu iliştirilmiş olduğu öğrenildi. Mektup, Nilgün Şahin tarafından Baykal’ın Angora Evleri’ndeki konutuna gönderildi.

“30 yılık soruna çözüm bulmalıyız”

VATAN’ın edindiği bilgiye göre Erdoğan mektubunda, CHP’nin 1989 ve 2004 raporlarında çözüme yönelik önerilere dikkat çekti ve İçişleri Bakanı Atalay’ ın Kürt sorununun çözümüne yönelik yaptığı görüşmeler ve sonuçları konusunda değerlendirmeler yaptı. Başbakan “Türkiye’nin 30 yılına mal olan sorununa çözüm sağlamak zorundayız” ifadesine yer verdi.

Baykal’ın çevresine yaptığı değerlendirmede “mektubun içeriğini tatmin edici bulmadığını” söylediği, Başbakan’a yazacağı yanıtta Kürt sorununun barışçıl yöntemlerle çözümüne yönelik önerilerine yanıt vereceği ve randevu talebine “şartlı evet” diyeceği öğrenildi. Baykal’ın yanıtında, “Etnisitenin yasalara geçirilmesi ve üniter devlete zarar verebilecek isteklerin yerine ge-tirilmemesi” yönünde kırmızı çizgilere yer vereceği ve Erdoğan’ın bu şartları kabul etmesi durumunda rande-vu talebinin gerçekleşebileceğini yazacağı kaydedildi.
 

Editör: TE Bilişim