Paketten 120 Bin Kişiye İş Çıktı

Başbakan Erdoğan günlerdir merakla beklenen yeni teşvik ve istihdam paketini açıkladı.

Peki, iş dünyası ve piyasaların merakla beklediği teşvik paketinde neler var?

Teşvik sistemi değişiyor. Artık sadece belirli iller değil, 81 il teşvik kapsamına alındı. Sistem bölgesel ve büyük yatırım teşvikleri diye iki ayrılıyor. Bölgesel teşvikte iller, Türkiye İstatistik Kurumu'nun sosyo-ekonomik verilerine göre 4 bölgeye ayrıldı.

Yatırımlara uygulanacak kurumlar vergisi ve faiz indirimleri ile SSK işveren payı desteği bu bölgelere göre kademeli olarak uygulanacak.

Örneğin kurumlar vergisi birinci bölgede yüzde 10'a inerken, üçüncü bölgede yüzde 4, dördüncü bölgede ise yüzde 2 olarak uygulanacak.

SSK'da İşverenin Payını Hazine Karşılayacak
Teşvik kapsamındaki yatırımların SSK işveren payı da hazine tarafından karşılanacak. Bu süre, yine bölgelere göre kademeli uygulanacak.

Büyük Proje Yatırım teşviklerinde ise cari açığa etkisi olan 12 sektör belirlendi.

Kimyasal ve rafineri ürünleri, motorlu taşılar, ilaç, ulaşım, madencilik gibi belli başlı sektörlerde 50 ila 250 milyon dolarlık yatırım yapan firmalar teşvik kapsamına alındı.

Tekstil tesislerinin taşınması da yeni teşvik programının kapsama alanında.

Bir ve ikinci bölgedeki tesislerin üç ve dördüncü bölgelere taşınması durumda hükümet 5 yıl süreyle kurumlar vergisini yüzde 5'e indirecek, SSK işveren prim desteği sağlayacak ve nakliye giderlerini hazine karşılayacak.

Yatırımcıların bütün bu teşviklerden yararlanmaları için 2010 yılı sonuna kadar faaliyete geçmesi gerekiyor.

Ekonomi paketi 120 bin işsize istihdam sağlıyor. Alınan bu işçiler, okul, sağlık ocağı temizlik ve onarım ile erozyona karşı ağaçlandırmada işlerinde çalışacaklar.

6 ay süreyle çalışacak bu işçilere asgari ücret üzerinden saat başı ücret ödenecek. Bu ücretler, İşsizlik Fonu'ndan karşılanacak.

Ekonomik pakette KOBİ'ler de unutulmadı. KOBİ'lerin finansman ihtiyacını rahat karşılanması için Kredi Garanti Fonu'na 1 milyar lira kaynak aktarılacak.

Bu şekilde KOBİ'lere dönük 10 milyar liralık bir kredi kefaleti sağlanmış olacak. Kefaletin yüzde 65'ni Hazine karşılarken, yüzde 35'i bankalar tarafından üstlenilecek.

Editör: TE Bilişim