Özel Hastahanelerde Katkı Payı % 70'e Çıktı

Özel sağlık sektörü SGK'lı hastalardan alınan fark ücretinin yükseltilmesi için uzun süreden beri çalışmalar yapıyor. Fark ücretinin düşük olmasından dolayı bazı özel hastaneler ise SGK ile anlaşma imzalamamıştı.

Özel sağlık sektörü temsilcilerinin uzun süreden beri çalıştığı konuda sonunda istenilen oldu. Alınan fark ücretinin yüzde 30’dan yüzde 70’e çıkartılması kabul edildi. Fark ücreti konusunda özel sektörle görüşmelerde bulunan Sağlık Bakanlığı, sınırın yüzde 70’e çıkartılması yönündeki çalışmaları tamamladı. Vakıf üniversiteleri dahil, özel sağlık kuruluşları, Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu'nca belirlenen bedelin en fazla yüzde 70'ine kadar kadar ilave ücret alabilecek.

Kamu idaresi sağlık hizmeti sunucuları dışındaki vakıf üniversiteleri dahil sözleşmeli sağlık hizmeti sunucuları tarafından, Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonunca belirlenen sağlık hizmetleri bedeline ek olarak alınabilecek ilave ücretin belirlenmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete'nin dünkü mükerrer sayısında yayımlandı.

Buna göre, kamu idaresi sağlık hizmeti sunucuları dışındaki vakıf üniversiteleri dahil Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenen; hizmet kalite standardı, hasta hakları, hasta ve çalışan güvenliği, hastane hizmet dilim endeksi, hastane kapasitesi, çalışan hakları ve hukuki sorumluluklar gibi ölçütlere göre sınıflandırılan sözleşmeli sağlık hizmeti sunucuları, Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonunca belirlenen sağlık hizmetleri bedelinin en fazla yüzde 70'ine kadar ilave ücret alabilecek.

Bakanlar Kurulu kararı 1 Ocak 2010'da yürürlüğe girecek.

Yürürlükten kaldırılan önceki düzenlemede alınabilecek ilave ücretin oranı yüzde 30 olarak belirlenmişti.

Konuyla ilgili resmi gazete mükerrer sayısında yayınlanan bakanlar kurulu kararı şöyle:

                      16/11/2009 TARİHLİ VE 2009/15627 SAYILI

                                                KARARNAMENİN EKİ

KARAR 

             MADDE 1 – (1) Kamu idaresi sağlık hizmeti sunucuları dışındaki vakıf üniversiteleri dahil Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenen ölçütlere göre (hizmet kalite standardı, hasta hakları, hasta ve çalışan güvenliği, hastane hizmet dilim endeksi, hastane kapasitesi, çalışan hakları ve hukuki sorumluluklar v.b.) sınıflandırılan sözleşmeli sağlık hizmeti sunucuları, Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonunca belirlenen sağlık hizmetleri bedelinin en fazla % 70’ine kadar ilave ücret alabilirler. 

             MADDE 2 – (1) 29/5/2008 tarihli ve 2008/13728 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı yürürlükten kaldırılmıştır. 

             MADDE 3 – (1) Bu Karar 1/1/2010 tarihinde yürürlüğe girer. 

             MADDE 4 –(1) Bu Karar hükümlerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı yürütür.

Editör: TE Bilişim