ÖTV-KDV İndirimleri Uzatıldı

ÖTV ve KDV indirimlerinin sürüp sürmeyeceğine ilişkin belirsizlik ortadan kalktı. Buna göre ÖTV ve KDV indirimleri bazı ürünlerde düşürülerek devam edecek, bazılarında ise sıfıra indirilen ÖTV bir süre daha devam edecek.

1600 cc'ye kadar otomobillerdeki ÖTV indirimi düşürülerek devam edecek. Mobilya ve beyaz eşyada yüzde 2 ÖTV alınacak. Bilgisayar ve mobilyadaki yüzde 8'lik KDV indirimli oran 30 Eylüle kadar devam edecek.

Otoda ÖTV yüzde 27

Maliye Bakanlığından edinilen bilgiye göre, 1600 CC ve altındaki otomobillerde yüzde 37 olan ÖTV oranı 15 Haziran'a kadar yüzde 18, 16 Haziran 30 Eylül arasında da yüzde 27 olarak uygulanacak.

Yük taşımaya mahsus üstü kapalı ticari araçlardaki ÖTV ise 15 Haziran'a kadar yüzde 1, 30 Eylül'e kadar da yüzde 3 olacak.

Çekiciler, midibüsler, özel amaçlı taşıtlar ve kamyonlarda yüzde 4'ten yüzde 1'e indirilen ÖTV oranı 30 Eylül'e kadar aynı şekilde uygulanmaya devam edecek.

Minibüslerde yüzde 9'dan yüzde 2'ye indirilen ÖTV, 30 Eylül'e kadar yüzde 4 olarak uygulanacak.

Motor hacmi 250 cm3'ün altında olan motorsikletler için yüzde 22'den yüzde 11'e indirilen ÖTV, 30 Eylül'e kadar yüzde 16 olarak uygulanacak.

Bilgisayar ve mobilyta devam ediyor

Bilgisayar ve mobilyadaki yüzde 8'lik kdv indirimli oran 30 Eylül'e kadar devam edecek.

Beyaz eşyada yüzde 2

Beyaz eşyada ise yüzde 6,7'lik normal oran 15 Haziran'a kadar yüzde 0, 16 Haziran 30 Eylül arasında da yüzde 2 olarak uygulanacak

Öte yandan net kullanım alanı 150 metre kareyi geçen konutlara ve tapu harcındaki indirimler ise kaldırılıyor.

Ne dediler?

Otomotiv Sanayicileri Derneği (OSD) Genel Sekreteri Ercan Tezer, yeni açıklanan oranların eskisine göre yumuşak bir geçişi yansıttığını söyledi. Tezer, "1600 cc'ye kadar olan araçlardaki indirim talebi dsstekleyecek ama ticari araçlar için tam bir hayal kırıklığına uğradık. Ticari araçlara yönelik hiçbir tedbir alınmaması olumlu değil. Önerilerimiz dikkate alınmadı ve otomobilin gölgesinde kaldık. Ticari araçta KDV indirimi olmamasını anlamak mümkün değil" dedi. 

ToyotaSa Genel Müdürü İbrahim Orhon da sektörün uzun vadeli planlar yapabilmesi için kademeli ÖTV artışının daha uzun vadeye yayılması gerektiğini söyledi. İlk döneme göre satışların azalacağını belirten Orhon, "Kasım ayından itibaren ÖTV indirimi bekleyenler vardı ve martta indirim gelince kısa sürede stoklara hücum oldu. Ama bu dönem gelen müşteriler birikimi olanlardı. Fakat normal zamanda asıl müşteriler kredi kullanarak otomotiv alanlar. Sektörün uzun vadeli planlar yapabilmesi için müşteri profilinin yine kredi kullanarak otomotiv alanlara dönmesi lazım. Ama bu indirimin bu kitleleri harekete geçireceğini düşünmüyorum." dedi.

Editör: TE Bilişim