"ÖSS'de Yanlış Soru Yok Tartışmalı Soru Var"

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, ÖSS 2009 sınavında hatalı soru bulunmadığını, ancak yorum farkı ve kullanılan kelimelerle ilgili olarak tartışmalı soruların olabileceğini söyledi. Yıllardan beri bazı soruların hatalı olduğunun tekrarlandığını belirten Yarımağan, "2009 ÖSS'de bazı arkadaşlar 5 sorunun hatalı olduğunu öne sürdüler. Biz bu soruları uzmanlarımıza incelettiriyoruz" diye konuştu.

'İptalden çekinmeyiz'
Yarımağan, bu konuda hiçbir tereddüte meydan vermeyeceklerini belirttikten sonra, hatalı olduğu söylenen sorular ve yapılan yorumlara yönelik şöyle konuştu: "Bazı yorumlara baktım. Bir çoğu kullanılan kelimelere takılmış durumdalar. Bazı soruların müfredatta olmadığını ileri sürüyorlar. Kesinlikle söyleyebilirim, öğrencilerin okumadığı yerden hiç soru sorulmadı. Ama ben hocalara incelettiriyorum. Hatalı soru bulduğumuzda iptal etmekten çekinmeyiz. Bu konudaki açıklamayı aceleye getirmek istemiyorum. Önümüzdeki hafta sorularla ilgili açıklama yapacağım."

50 Öğretmen hazırlıyor
Soruların hazırlanışı konusunda çeşitli yorumların olduğunu hatırlatan Yarımağan, soruların arşive konularak bilgisayarlar tarafından dağıtıldığı şeklindeki düşüncenin yanlış olduğunu belirtti. ÖSYM Başkanı, soruların hazırlanışındaki sistemi şöyle açıkladı: "ÖSS sorularını, ÖSYM'de çalışan konularında uzman 50 öğretmen hazırlıyor. Bu öğretmenlerin hazırladığı sorular Ankara'da bulunan Gazi, Hacettepe ve Ortadoğu Teknik Üniversiteleri'nde ders veren, konularında uzman 25 öğretim üyesi tarafından denetleniyor. Konularına göre sorular ÖSYM'nin arşivine konuluyor. Biz sınav öncesi hangi konulardan kaç soru sorulacağını belirliyoruz. Dallarında uzman olan üniversite hocalarımız en iyi soruları seçiyorlar. Sorular tekrar gözden geçirildikten sonra hazır hale geliyor."

2009 ÖSS'de tartışılan 5 soru

Eğitim
uzmanları soruların neden hatalı olduklarını şöyle açıkladı:
  • Bölüm-I Ağırlık Merkezi sorusu: Bu soruda levhanın türdeş olduğu belirtilemediği için soru hatalı duruma düşmüştür.
  • Bölüm-I Optik-Aydınlanma sorusu: Soru konusu gereği şimdiye kadar 2. Bölüm sınırları içinde ele alınmıştır. Soruda hata yok fakat ikinci bölümde sorgulanması daha doğru olurdu.
  • Bölüm-II Momentum sorusu: Soru akademik olarak yanlış bir sorudur. Serbest düşme yapan bir cismin, momentumun korunumu yasasına uymadığından soru yanlıştır.
  • Bölüm-II Elektrostatik sorusu: Sığaları farklı iki elektroskobun yüklerine yaprak açıklıklarının yorumlanabilmesi için daha fazla bilgiye ve koşula ihtiyaç vardır. Bu durumda sorunun cevabı hem A hem de B olabilir.
  • Bölüm-I Yay dalgaları sorusu: Sorunun koşulları soru cümlesi içine gizlenmiş durumdadır. Soru doğru fakat ölçmek istediği durumdan daha çok dikkat ölçen bir soru olmuş. Özensiz hazırlandığını söyleyebiliriz.
Editör: TE Bilişim