ÖSS Sınavı Ertelenebilir

Danıştay 8. Dairesi, YÖK’ün üniversiteye girişte farklı katsayı uygulaması öngören 17 Aralık 2009 tarihli kararının yürütmesini oy birliğiyle durdurdu.  YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan "Bunda sonra ne yapabiliriz arkadaşlarımızla konuşmadan bir şey söyleyememeyeceğim. Yarın akşam yol haritamız hakkında daha net bilgiler verme durumunda olacağız. Biz ne yapacağımızı biliyoruz. Öğrenciler motivasyonlarını bozmasınlar" diye konuştu. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, Danıştay’ın farklı katsayı uygulanmasına ilişkin YÖK kararının yürütmesini durdurmasının ardından yaptığı açıklamada, "Sınav yapılacak. Şu anda sınavın ertelenmesi konusunda kesin birşey söyleyemiyorum. Ertelenmesi mutlaka gerekmeyebilir ama gerekebilir de... Gerekmeden de çözüm olabilir, duruma bağlı" dedi.

Hukuki sıkıntı

Karar nedeniyle hukuki yönden bir sıkıntı yaşanıp yaşanmayacağı yönündeki soru üzerine Yarımağan, şunları söyledi:
“Başvuran adaylardan bir kısmı diyebilirler ki 'başvuru koşullarının böyle olduğunu bilseydik başvurmazdık'. Ayrıca, diyelim ki başvuru süresi bu hafta bitti ve YÖK'ün kararı daha sonraya kalırsa bazı adaylar diyebilirler ki 'koşulların böyle olduğunu bilseydik biz de başvururduk'. Dolayısıyla verilecek karara göre, bu gruplar için bir çözüm bulmak lazım. Yani başvurmamış, başvurmak isteyenlere bir ek süre vermek lazım; 'başvurmaktan vazgeçmek istiyorum' diyenler için de hukukçular ile konuşacağız gerekiyorsa onlara başvurularını geri alma hakkını, paralarını iade etmemiz lazım.”
YÖK'ün farklı katsayı uygulanmasına ilişkin kararın yürütmesinin durdurulmasının ardından yaşanacak süreçlerin uzamasının sıkıntı yaratabileceğini vurgulayan Yarımağan, şöyle konuştu:
“Bu süreler inşallah çok uzun sürmez. Çünkü takvime göre bizim sınava giriş belgelerini göndermemiz lazım yakında. Onları etkileyecek olursa sınavı da ertelememiz lazım. Şu anda sınavın ertelenmesi konusunda kesin birşey söyleyemiyorum. Ertelenmesi mutlaka gerekmeyebilir ama gerekebilir de. Gerekmeden de çözüm olabilir. Duruma bağlı.”
Yarımağan, şu anda varsayımlar üzerinden konuşmak istemediğini vurgulayarak, “Şu anda ben adayların sakin olmalarını ve başvurularına devam etmelerini istiyorum. Merak etmesinler onların haklarını koruruz” diye konuştu. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, YGS'ye şu ana kadar yaklaşık 800 bin adayın başvurduğunu bildirdi.

Editör: TE Bilişim