Organik Gıdalar Daha Sağlıklı Değil!

İngiltere’deki ‘Yiyecek Standartları Ajansı’ adlı kurum çin hazırlanan bir rapora göre organik besinlerin, sıradan yiyeceklerle karşılaştırıldığında daha sağlıklı ya da yaralı olmadığı ortaya çıktı.

Rapor, organik ve sıradan bitkisel ve hayvansal ürünlerle ilgili son 50 yılda yayınlanmış raporları ve delilleri değerlendirdi. ‘American Journal of Clinical Nutrition’ adlı dergide yayınlanan bulgular, organik olarak yetiştirlen ürünlerin daha üstün olduğuna dair önceki bulgularla zıtlık oluşturuyor.

Araştırmayı yürüten Londra Üniversitesi’nden Dr. Alan Dangour raporla ilgili şunları söyledi: “Bir çok çalışma organik besin tüketiminin sağlık için daha faydalı olduğu hipotezine dayanıyor. Geçmiş 50 yılda yayınlanan çalışmaları incelediğimizde, organik yiyeceklerin sağlık için daha yararlı olduğuna dair hiç bir kanıtın olmadığı sonucuna vardık.”

Dangour ayrıca sıradan yiyeceklerle organik yiyecekler arasında bazı farklılıklar olmakla birlikte bunların kamu sağlığı açısından bir ilişkisinin olmadığını da belirtti.

Rapor aşırı seçici
Organik besini savunanalar bu araştırmayı, kimyasal gübre ve tarım ilacı artıkların ile ilgili konuları dikkate almamakla eleştiriyor. Ayrıca raporun bu sınırlı yapısı nedeniyle, uzun dönem çalışmalar olmadan organik besinlerin sağlıklı olup olmadığı konusunda açık bir cevap veremeyeceği savunuluyor. Bazı uzmanlarsa daha da ileri giderek raporun “aşırı derecede seçici” olduğunu vurguluyor.

‘Toprak Topluluğu’ adlı bir sivil toplum kurumunun yöneticisi olan Peter Meichett raporla ilgili şunları söyledi: “Araştırmanın vardığı sonuçları hayal kırıklığı ile karşıladık. Bu araştırma 'organik gıdalar sağlıkı değildir' demiyor. Sadece kendi koydukları kriterlere göre organik gıdaların daha sağlıklı olduğuna dair bir kanıt yok diyor.”

Metod yanlış
Meichett, raporu hazırlayanların kullandığı ve organik gıdalardaki faydaları önemsiz gören metodu eleştirirken, raporu organik olan ve olmayan besinleri karşılaştıran neredeyse bütün çalışmaları reddetmekle de suçladı.

Newcastle Üniverisitesi'nden ekolojik tarınm uzmanı olan ve organik gıdarın besin değerinin daha yüksek olduğunu ortaya koyan bir araştırmanın yürütücüsü olan Prof. Carlo Leifert de son raporu ‘aşırı seçici’ olarak eleştirenlerden.

“Sonuçlar hakkında kaygılıyım” diyen Leifert sözlerini şöyle sürdürdü: "Ele aldıkları genel konular bizim ele aldıklarımızla aynı. Bu raporu hazırlayanların 'ürün yetiştirilmesinde yapılacak bir şeyler var' dememelerini ve organik tarım için olumlu şeyler söylememek için bu kadar engellenmiş olmalarını anlamıyorum.”

Raporda beta-carotenin organik gıdalarda yüzde 53 daha yüksek olmaması gibi, bazı besin maddelerinin organik gıdalarda daha yüksek olduğu gösterilmekle bu gibi farklılıklar sonuçlara yansıltılmamış durumda.

Ajans kendini savundu
Yiyecek Standartları Ajansı’ndan Gill Fine eleştirilere şöyle yanıtı verdi: “Biz organik gıdaların ne yanında ne de karşısındayız. Biz, hayvanların yaşamı ya da çevre hassasiyetleri gibi nedenlerle insanların organik besin tükettiklerini fark ettik. Özellikle organik besinlerin insanlar için daha iyi olduğu iddialarını ele aldık.”

Fine, organik gıda satın alanların kandırılıp kandırılmadıkları yönündeki bir soruya, “eğer insanlar organik besinleri daha sağlıklı oldukları için satın alıyorlarsa, durum bu değil” cevabını vardi.

Başka araştırmalar tersini söylüyor
31 araştırma kurumu ve üniversite tarafından gerçekleştirilen ve Mayıs ayında açıklanan AB destekli bir araştırmada, organik gıdalarda antioksidaların ve vitaminlerin daha yüksek, buna karşılık da toksit kimyasalların, mikotoksinlerin ve nikel ya da kadmiyum gibi metallerin daha düşük oranda bulunduğu açıklanmıştı.

Editör: TE Bilişim