Organ Nakillerine Denetim Geliyor

Akraba dışı organ nakillerinin ele alınacağı komisyonda, olayın polise tarafını inceleyecek bir de ekip bulunacak. Bakanlık, ayrıca rızaya dayalı 'çapraz nakilleri' de kolaylaştıracak.

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, organ nakilleri ile ilgili temel sorunun kadavra bulunamaması olduğunu söyledi.

Kadavra bulunamadığı için, canlıdan nakillerin arttığını anlatan Şencan, "Canlıdan nakiller ise, akraba ya da akraba dışından yapılabiliyor." dedi.

Akraba dışı nakiller ile ilgili daha önce yapılan düzenlemede bazı açıklar bulunduğunu ve bu nedenle bir takım adli olaylar yaşandığını hatırlatan Şencan, "Düzenleme ile ilgili kaçağın ortaya çıktığı noktaları gördük. Bunun üzerine, akraba dışı nakiller ile ilgili geçici önlemler almıştık. Bu çerçevede, bölgesel etik kurulların denetiminden geçsin, dedik. Zaten halihazırda, o etik kurullar var. Buradan çıkan kararlar da, ulusal koordinasyon kurulunun onayından sonra uygulanıyordu. Şimdi ise, akraba dışı nakillere özel bir komisyon teşkil etme hazırlığımız var." diye konuştu.

Mevcut sistemde asayiş ile ilgili sorunların çıktığını vurgulayan Şencan, bu çerçevede kurulacak söz konusu komisyonun farklı birimleri de içine alacağını kaydetti.

Şencan, "Yani işin emniyet ile ilgili boyutu da var. Bu kapsamda, hukuktan bir kişi, emniyetten bir kişi almak gibi bir taslak çalışmamız var. Bununla ilgili kurumlarla görüşüyoruz." ifadesini kullandı.

Çapraz nakiller kolaylaşacak

Akraba dışı organ nakillerinden birinin de çapraz nakiller olduğunu aktaran Şencan, "Mesela böbrek hastası olan (akraba olmayan) iki kişi ve kendi akrabalarına organ vermek isteyen ancak doku uyuşmazlığı bulunan iki yakınları var. O zaman, karşılıklı rıza ile çapraz olarak organlarını verebiliyorlar. Buna da çapraz nakil deniyor." şeklinde konuştu.

Şimdiye kadar çapraz nakiller ile ilgili özel bir düzenleme bulunmadığını ve bunun akraba dışı nakiller çerçevesinde ele alındığını kaydeden Şencan, çapraz nakilleri, akraba dışı nakillerden ayıracaklarını dile getirdi.

Öte yandan, organ nakilleri ile ilgili çıkan haberlerin, vatandaşları etkilediğinin altını çizen Şencan, kafalarda oluşan en ufak bir şüphenin bile bağışları azalttığını vurguladı.

Şencan, yaşanan bazı adli olaylardan ötürü bağışlarda bir geri gidiş olduğuna dikkat çekti.

Editör: TE Bilişim