Obama'dan Neoconları Aratacak Kabine 

Bush yönetiminin dünya çapında büyük infiale yol açan politikalarının ardından değişim vaatleriyle iktidara gelen Demokrat başkan Barack Obama, güvenlik ve dış politikada kritik görevlere yaptığı atamalarla kendisine umut bağlayanları tam anlamıyla hayal kırıklığına uğrattı.

Demokrat Başkan, savunma ve dış politikayı, savaş yanlısı ‘şahinler’ ile ‘müesses nizamın’ temsilcilerinin ellerine teslim ederek değişim sözlerini 'satmakla' caymakla suçlanıyor.

Son 48 saatte yeni kabinesini oluşturmak için hızlı hareket eden Obama, başkan adaylığı yarışında kıran kırana rekabete girdiği Senatör Hillary Clinton’a Dışişleri Bakanalığını teklif etmenin yanında, yeni yönetimin kritik mevkilerine getirilecek isimleri de belirledi.

Ancak, seçim yarışında Cumhuriyetçi rakibi John McCain’i destekleyen eski NATO komutanı General James Jones’u Ulusal Güvenlik Danışmanlığına, Irak savaşına destek veren Arizona Valisi Janet Napolitano’yu da İç Güvenlik Bakanlığının başına getiren Obama’nın bu tercihleri, kendisine destek veren çevreleri umutsuzluğa düşürdü.

Obama’nın halihazırdaki Savunma Bakanı Robert Gates’i görevinde tutma niyeti taşıdığına dair işaretler, Bush yönetiminin şer ekseni olarak nitelediği ülkelerle ilişkiler ve Irak’taki Amerikan askerlerini geri çekme konusunda radikal politika değişikliklerine gitmeyeceği yönündeki beklentileri daha da güçlendirdi.

Etkili blog sitelerinden OpenLeft.com’daki yazısında Obama’nın yeni kabinesini değerlendiren Chris Bowers, “Bu, herşeyden önce, merkez sağ bir dış politika ekibi. Tam bir hüsrana uğradım. Yenilikçiiler Obama’nın şu ana kadarki kritik atamalarında tam anlamıyla dışta bırakıldı” dedi.

Savaş karşıtı sol eğilimli internet sitesi Daily Kos’un kurucusu Markos Moulitsas da, Demokratların, itibarsız Bush politikalarının değişeceği umuduyla kendilerine oy veren seçmenlere kulak tıkadığını vurguladı.

Gelen tepkiler üzerine bir açıklama yapmak zorunda kalan Obama’nın sözcüsü, yeni Başkanın daha önce açıkladığı görüşlerine sadık olduğu ve Irak konusundaki tutumunda bir değişme olmadığı gibi önümüzdeki dönemde de olmayacağını belirtti.

Yapılan yorumlarda, Washington’daki savaş karşıtı siyasi analistlerin, yeni yönetimin dışında bırakılacaklarına dair giderek artan bir endişe taşıdıkları ifade ediliyor.

Bu endişeyi güçlendiren faktörlerden biri de, Hillary Clinton’ın Dışişleri Bakanlığına kendi ekibini getireceği ve bunların da çoğunlukla muhafazakar düşünürlerden oluşacağı ihtimali.

Obama’nın tercihleriyle ilgili şüpheleri derinleştiren diğer bir husus da, Demokrat Başkanın, Baba Bush’un Ulusal Güvenlik Danışmanı Brent Scowcroft’tan aylardır tavsiyeler aldığının ortaya çıkması.

Gözlemciler, Scowcroft’un Washington’da yeniden nüfuz kazanmasının, Bush yönetiminde neoconların gölgesinde kalan ‘gerçekçi muhafazakar’ ekolünün yeniden sahneye çıkması şeklinde yorumluyor. 

Bu ekol, ABD’nin çıkarlarını, insan haklarının savunulması ya da demokrasinin yayılması gibi ideallerin üzerinde tutmalarıyla tanınıyor.

Washington’daki liberal çevreler, Gates’i görevinde tutma kararında Pentagon’dan eski arkadaşı Scowcroft’un parmağı olduğu görüşünde.  General Jones’un terfiinde de aynı ismin etkili olduğu ifade ediliyor. 

Editör: TE Bilişim