Nabucco'da İmzalar Gecikiyor

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Elektrik Dağıtım Şirketleri Bilgilendirme Toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Yıldız, hükümetler arası anlaşmanın imzalanması için tam bir tarih belirlenmediğini belirterek, "Buna ilişkin çalışmalar sürüyor. Biz de Dışişleri Bakanlığı ve Enerji Bakanlığı olarak 4-5 madde üzerindeki görüşmeleri sürdürüyoruz. Bu çalışmaların neredeyse sonuna geldik. Anlaşmanın imzalanması Temmuz'a kalabilir" dedi.

Hazar doğalgazını Avrupa'ya ulaştırması planlanan Türkiye-Avusturya (Nabucco) boru hattına ilişkin konsorsiyum ortakları ve Avrupa Komisyonu uzun süredir imzalanacak anlaşma üzerinde çalışıyor. Yetkililer, anlaşmanın Haziran ayı sonuna doğru imzalanabileceğini açıklamışlardı.

Yıldız, Türkiye'nin enerji arz güvenliği için doğalgaz sağlamaya yönelik çalışmalarını sürdürdüğünü, gündemde olan, hattan taşınacak gazın yüzde 15'inin indirimli fiyat üzerinden alınması konusuna bu çerçevede bakılması gerektiğini vurguladı ve, "Bunun yapılacağı projenin adı Nabucco olabilir ya da başka bir proje" şeklinde konuştu.

Toplam 3 bin 300 km uzunluğuna ulaşacak olan ve maliyeti 7.9 milyar Euro olarak hesaplanan Nabucco projesinde, Botaş'ın dışında Almanya'dan RWE, Avusturya'dan OMV, Macaristan'dan MOL , Bulgaristan'dan Bulgargaz ve Romanya'dan Transgaz şirketlerinin payı bulunuyor.

Elektrik fiyatlarında Temmuz ayında bir zam yapılıp yapılmayacağına yönelik bir soruya Yıldız, konunun değerlendirildiğini, yapılacak çalışmaların ardından ortaya çıkacak rakamın kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi.

Editör: TE Bilişim