Nabucco'da İmzalar Atılıyor

"Asrın projesi" olarak nitelenen Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesi için geri sayım başladı. Hafta başında Ankara'da Nabucco için Hükümetlerarası Anlaşma imzalanacak. Liderler anlaşma için Türkiye'ye akın edecek.

Tören için Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin yanısıra 4 Başbakan ve 9 bakan Ankara'da olacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliği yapacağı anlaşma töreninde, Türkiye ile birlikte hattın geçeceği 4 ülke imza atacak.

Rusya ve Irak'tan Yanıt Yok
"Hiçbir ülkeyi dışlamıyoruz" anlayışı ile harekete eden Türkiye, imza töreni için Rusya ve Irak'ı da davet etti. Ancak bu ülkelerden yanıt henüz gelmedi. Nabucco'nun daha önceki zirvelerine katılmayan İran ise Ankara'daki imza törenine davet edilmedi.

Hükümetlerarası çerçeve anlaşmanın ardından Nabucco'yu oluşturan şirketler her bir üye ülke ile 6 ay içinde anlaşmalar imzalayacak. Nabucco 3 bin 300 kilometrelik bir hatta ilerleyecek.

2014'te Tamamlanması Hedefleniyor
Bu hattın 2 bin kilometresi Türkiye'den geçecek. Bu sayede vergi gelirlerinin yüzde 60'ı yani yaklaşık 450 milyon avroluk bir gelir de Türkiye'de kalacak. Nabucco'nun inşasına 2010'da başlanması, 2014'te de tamamlanması hedefleniyor.

Yıldız: "Kaynağı 6 Ülke Birlikte Arayacak"
Bu arada Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR'ın Başkanı Rögnav Abdullayev ile İstanbul'da biraraya gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, proje ilişkin açıklamalar yaptı. Yıldız, "Nabucco projesi kaynağını 6 ortağıyla beraber arayacaktır. Bu görüşmeler içerisinde Azerbaycan'da olacaktır... O yüzden ben şimdi Nabucco'da tek başına kaynak arayan bir ülke olmadığımızın altını çizmek istiyorum" dedi.

Hattın inşası için Türkiye'de 4.5 milyar avroluk bir yatırım yapılacak. Yaklaşık 15 bin kişilik istihdam imkanı doğacak.

Nabbucco Projesi'nin en önemli sorunu ise doğalgaz arzı. Yani şu anki durumda boru hattının içini dolduracak gaz henüz ortada yok.

Financial Times: "Nabucco: Yeni İpek Yolu"
Öte yandan Nabucco Projesini sayfalarına taşıyan İngiltere'nin saygın gazetelerinden Financial Times, projeyi "Yeni İpek Yolu" olarak değerlendirdi.

Times, Avrupa'nın doğalgazda Rusya tekelinden kurtulmasını sağlayacak projeye Türkiye'nin vereceği desteğin çok önemli olduğuna dikkat çekti.

Editör: TE Bilişim