Mobil Telefon Aboneleri Dikkat!

Telekomünikasyon Kurumu (TK) bünyesinde kurulu bulunan Numara Taşınabilirliği Sistemi (NTS)uygulaması bugün saat 00:01 itibariyle kullanıma açıldı. Aboneler, bugünden itibaren sadece alıcı işletmeciye başvurarak, numarasını ücretsiz taşıyabiliyorlar.

Her üç operatör de numara taşınabilirliği uygulamasını ücretsiz yapacağını daha önce açıklamışlardı.

TK’nın başlattığı, numara taşınabilirliği ile üç GSM operatörü yeni tarifeler ile abone çekme yarışına girdiler. GSM aboneleri, numara taşınabilirliği sistemi ile 532, 542, 505 gibi kod da dahil olmak üzere, on haneli numarasını hizmet aldığı operatörü değiştirebiliyor.Taşıma işlemi için abone, tek bir yere, sadece alıcı işletmeciye başvurarak, numara taşıma talep formu dolduracak. Başvuru sırasında, bireysel aboneden T.C. kimlik numarası ve geçerli bir kimlik, kurumsal aboneden ise ticari unvanı ve vergi numarası istenecek. Abone, 08.00-16.00, 16.00-24.00, 00.00-08.00 olmak üzere istediği taşıma aralığında numarasını taşıyabiliyor. Yeni hat türü abonenin talebine göre faturalı ya da ön ödemeli olabilecek.

Haberleşme kesintisi 15 dakika olacak

Alıcı işletmeci tarafından aboneye verilen yeni SIM kart en fazla 6 gün içerisinde aktif oluyor. Taşıma zamanından asgari bir gün önce olacak şekilde, alıcı işletmecinin aboneye SMS, e-posta veya benzeri bir yolla taşıma zamanını bildiriliyor. Fiili taşıma esnasında abonenin haberleşme kesintisi ortalama 15 dakika oluyor.

Şebeke içi iken taşıma sonrasında şebeke dışı olan numaralara yapılan aramalarda çağrı başlangıcında uyarı tonu veriliyor.

Ton uygulaması dışında, yönetmelik değişikliği olmaksızın gerektiğinde sesli anons uygulamasına da geçilebiliyor.

Abone, taşıma zamanı duyurusu öncesinde alıcı işletmeciye tekrar başvurarak taşıma talebinden vazgeçebiliyor. Abonelerin yılda kaç kez aynı numara için taşıma hizmeti alacağına ilişkin bir sınır olmamasına karşın, bu konuda gerekli görülmesi halinde sınır getirebiliyor.

Başkası adına kayıtlı numara taşınamayacak

Abone, başkası adına kayıtlı numara için, numara taşıma başvurusu yapamayacak. Abonenin kendisi veya noter onaylı vekalet verdiği kişi başvuru yapabilecek. Abonenin verici işletmecide bulunan kullanılmamış kontörleri veya bedava dakikaları, kampanyaları vb. alıcı işletmecide geçerli olmayacak.

Verici işletmeci taşıma talebini numaranın başka bir aboneye ait olması, abonenin mevcut işletmecisinde numarasının değiştirilmesi talebinin bulunması, kimlik bilgilerinin, kimliğini ispat edemeyecek nitelikte yanlış veya eksik olması, taşınması istenen numaraya ait daha önceden başlatılmış ve devam eden taşıma işleminin bulunması durumunda reddedebilecek.

Editör: TE Bilişim