MKE'ye 300 Milyon Dolarlık 'Kıyak'

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) için askeri silah ve mühimmat üreten Makine Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE) sivil üretime de geçiyor. Ulaştırma Bakanlığı, Devlet Demir Yolları'na (TCDD) ait trenlere tekerlek üretmesi için MKE ile anlaştı. "Monoblok Tekerlek Sözleşmesi" dün Ulaştırma Bakanlığı ile MKE arasında Kırıkkkale'de imzalandı. Kırıkkale tesislerinde üretilecek tekerleklerin toplam maliyeti 300 milyon dolar olarak açıklandı. Daha önce tekerlek ihtiyacını yurtdışından karşılayan TCDD, yılda 27.5 milyon tasarruf sağlayacak.

Av tüfeği ihraç edecek
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım "Makine Kimya'ya bir kıyak yaptık. Bu kıyağı Kardemir'e yapmadık, Erzincan ray bağlantılarına yapmadık, Sakarya hızlı trene yapmadık, Makine Kimya'nın 5 asırdan fazla geçmişi olduğu için hak ediyordu, yaptık. Bu ayrıcalıkla siz de rekabetçi olacaksınız, üretimde kalite sağlayacaksınız" dedi. MKE, Türkiye'de kullanılması yasak olan T-43 av tüfeklerini ABD'ye ihraç edecek. Askeri silahtan dönüştürülen T-43'lerin iç tasarımı tamamen değiştirildi. Şu anda Almanya ve İtalya'ya ihraç edilen tüfekler ABD'nin istediği bazı teknik özellikler eklendikten sonra satılmaya başlanacak.

Görünmezlik pelerini ürettik
Bilkent Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma Merkezi araştırmacıları, cisimleri görünmez kılan nanoteknoloji tabanlı malzeme geliştirdi. Prof. Dr. Ekmel Özbay'ın başkanlığını yürüttüğü projede doktora öğrencisi Atilla Özgür Çakmak'ın geliştirdiği teknolojisi sayesinde uçaklar görünmez olacak.
Editör: TE Bilişim