Milyoner Olmanın Püf Noktaları

Hayallerimizin ne kadarını para süslüyor? Para, kimine göre prestij, güç; kimine göre, özgürlük, saygı; kimilerine göre ise, yapmak istediklerine ulaşmak için bir araç. Ne anlama gelirse gelsin hayal kurması istendiğinde birçok kişi kendini milyoner olarak hayal eder. Peki bu hayale ulaşmak için ne yapar? Çoğunluk için milyonerlik bir hayalin ötesine geçemezken; bir grup azimli insan, sıfırdan bu hayali gerçek yapabiliyor.

Herşeyden önce kişilerin hedefi milyoner olmak yerine, tutkuyla yapacağı işi bulmak ve çok sevdiği işte başarı kazanmak olmalıdır. Örneğin, kişi yaşadığı semtin en başarılı mobilyacısı olmayı hedeflemeli. Bu hedefi yerine getirdikten sonra, şehrin en kaliteli mobilyalarının satıldığı dükkan olmayı hedeflemeli. Her kademeyi başarıyla tamamladıktan sonra kendine yeni hedefler koymalı, sürekli kendini aşmaya ve daha iyi olmaya kenetlenmeli. Tüm bu aşamalar, kişiye başarı, maddi ve manevi tatmin, prestij ve güç kazandıracaktır. Kişinin kalbi ve zihniyle yaptığı işe bağlanması, onu hep ileriye taşıyacaktır. Peki, sizi mutlu kılan işi buldunuz, bu işi nasıl hem maddi, hem manevi kazanca çevirebilirsiniz? Tutkuyla sevdiğiniz iş, sizi nasıl milyoner yapar?

İçinizdeki iş potansiyelini keşfetmenize yardımcı olan iş koçları ve motivasyon veren konuşmacılar, birçok girişimciyi teşvik etmekte başarılı oluyor. Koçlar kural koyan sizi en iyi olmanız için sonuna kadar iten profesyoneller. En iyi olabilmeniz için kurallara uymalısınız. Pat Mesiti, Avustralya'da milyonlarca kişiye seminer vermiş ilham veren bir konuşmacı. Aynı zamanda en çok satılanlar listelerine girmiş 'Hayalleri Olanlar Asla Uyumaz' ve 'Uyanın ve Hayal Kurun' kitaplarının yazarı. 'Gelirinizi nasıl hızla arttırabilirsiniz?' sorusuna her bireyin kendi cevabını bulmasına yardımcı oluyor. Mesiti'nin en büyük tutkusu insanlara ihtiyaçları olan araçları göstermek ve o araçları kullanmaları için güç vermek. Böylece, kişilerin ve işletmelerin tüm potansiyellerinin farkına varıp, daha başarılı olmalarını sağlayabiliyor.

Milyoner Kafa Yapısına Nasıl Sahip Olunur?

1. Zihniniz size ya bir hapishane ya da bir saray inşa eder.

Beyninize giren her materyalin size zenginlik getirdiğinden emin olun. Bu materyaller beyninizi besleyen, ruhu zenginleştiren kitap, dergi, seminer ve eğitimlerden oluşmaktadır. Beyniniz saraya layık bir bilgi donanımına sahip olsun, hapishaneye yakışan hiçbir bilginin içeri girmesine izin vermeyin.

2. Arkadaşını söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim.

Çevreniz sizin aynanızdır. Sizi geliştiren, yeni bilgiler ve ortamlarla tanıştıran ve iç dünyanızı zenginleştiren insanlarla zaman geçirin. En azından arkadaşlarınız da sizin gibi kendini geliştirmeye açık, yeni şeyler öğrenmekten keyif alan insanlar olsun. Farklı kültürleri, yaklaşımları beraber keşfedin. Yenilikler sayesinde kendinizi dünyaya daha farklı gözlerle bakarken bulacaksınız.

3. Hayaliniz olsun.

Hayaliniz yeterince büyükse, detayların çok önemi yoktur. Hayal etmenin size maliyeti yoktur. Ancak ufkunuzu genişletir, hep daha ileriye gitmenizi sağlar. Ancak, çevrenizdekilerin hayallerinizi analiz etmesine ve eleştirmesine izin vermeyin. Unutmayın onlar sizin hayalleriniz, gerçekleştirmek de sizin elinizde.

4. Para kazanmak veya değer yaratmak için bir yol bulun.

Para veya maddi/manevi sahip olmak istediğiniz değerler oturduğunuz yerde sizi bulmaz. Sizin onlar için çalışmanız gerekir. George Eliot şöyle der: "Büyümenin en güçlü ilkesi, insanların yaptığı tercihlerdir." Dünyada kim, durduğu yerde başarıya ulaşmıştır? Hiç kimse. Bu tamamen size bağlıdır.

5. Yaptığınız işi sevin.

İşinizden keyif alın. Sevmediğiniz bir işte başarılı olmak çok zordur. İş, yaşamınızın keyifli bir parçası olduktan sonra, anlam kazanır.

6. Cömert olun.

Bilgiyi, parayı, imkanları kazandığınız gibi, diğerleriyle paylaşmasını da bilin. Dünyadaki herşey paylaştıkça büyür. Paylaşılandan herkes kendine düşen payını alır ve değerlendirir, yepyeni şeyler yaratır. Siz de sizin olanı, olmayanlara verin. Her verdiğiniz şey, size çığ gibi büyüyerek farklı bir formda geri dönecektir.

Pat Mesiti aslında seminerlerinde insanları farklı bir kafa yapısına sahip olmaya davet ediyor, yani değişmeye. Kendi düşüncelerini değiştir, dünyan değişecek ve disiplinli bir çalışmayla başarı gelecek. Planla, odaklan ve gerçekleştir. Böylece, yeni siz, başarıdan başarıya koşarsınız. Pat Mesiti, kendi yaşamını en dipten en üstlere çıkarmayı başarmış, değişimin ne kadar büyük bir güç olabileceğini bilen bir kişi. İtalyan asıllı bir işçi ailenin Sydney'de dünyaya gelmiş oğlu. Dayak ve içkinin damgasını vurduğu karanlık bir çocukluk geçirmiş. Anne babasına, insanlara ve kendine hep kızmış, suçluluk ve güvensizlik duymuş. Ancak, bu yok edici ortamdan çıkmayı, eski hayatından koparak uzaklaşmayı başarmış. Kendine sevdiği, güvendiği ve huzur duyduğu özenli bir dünya kurmuş. Kendi başarısını örnek göstererek, değişmeyi isteyen herkesin değişebileceğine inanıyor.

İş Hayatında Tatminin Tarifi

1. Belli bir gelir kazanın.

2. Gelirinizi paylaşın.

3. Ekin-yatırım yapın.

4. Hasat edin-yatırımlarınızın karşılığını alın.

Milyon Dolarlık Ortak Özellikler Neler?

Bir milyoneri milyoner yapan özellikler neler? Şirketlere finansal danışmanlık yapan Rob Nixon, Dr. Alan Weiss'ın Milyon Dolar Klubü'nde bir grup milyonerle anket yapmış. Milyonerleri üç ana alanda değerlendirmiş.

1. Kişisel nitelikleri neler?

2. Neleri farklı yapıyorlar?

3. İş yapış şekilleri nasıl?

Tüm bu sorulara milyonerlerin verdiği yanıtlarla bir milyoner stereotipi ortaya çıkıyor:

Disiplinli çalışan, işlerini planlı yürüten bir iş adamı. Önceliklerini belirlemede usta. Kendine güveni ve başaracağına inancı tam. Önsezileri kuvvetli, adımlarını atarken önsezilerine önem verirken, çevresindekiler de ona akıl danışıyor. Beraber çalıştığı arkadaşlarıyla kurduğu bağda espri anlayışının da payı var. En iyi insanlarla çalışıyor, insanlara yatırım yapmaktan çekinmiyor. Yaptığı işe duyduğu tutkuyu; verdiği konuşmalardan, toplantılardaki dikkatinden ve şirketinin ürün ve servislerine bağlılığından anlamamak mümkün değil. Kendini diğer çalışanların ve müşterilerinin yerine koymakta başarılı. Cesur ve hızlı karar alabiliyor. Bu kararları alırken de başarısızlıktan korkmuyor. Zamanında harekete geçiyor. Fırsatları gözlemliyor ve değerlendiriyor. İş ve özel yaşantısının dengede tutmak için özen gösterdiği gibi, beraber çalıştığı kişilere de aynı saygıyı gösteriyor. İşini basitleştirmeyi biliyor, detaylarla boğulmak yerine, büyük resmi görüyor ve çevresindekilere gördüğü vizyonu net bir dille aktarıyor. Konunun özünü hızla kavrayıp takımına yol gösteriyor. Her projede yeniliklere, daha verimli çalışmaya açık. Şirkete, sektöre ve rakiplere hakim. Piyasa trendlerini incelemede deneyimli ve öngörü yapmada tutarlı. Şirket içinde ve sektörde ilişkileri kuvvetli olduğu gibi, yeni bilgilerden haberdar. Satış süreçleri ve markalaşma ile yakından ilgili.

Belki tüm özelliklerin her milyonerde veya başarılı iş adamında aynı ölçüde olması beklenemez; ancak çoğu, az ya da çok bu özellikleri sayesinde başarıyı yakaladıklarına inanıyor.

Ne yaparsanız sevgiyle yapın

Bir karı koca ve gelinleri evde otururken dışarda üç yaşlı adamın olduğunu fark ederler, aç olduklarını düşünerek onları yemeğe davet ederler. Bu üç adam hep beraber içeri giremeyeceklerini, ancak birini seçmelerini gerektiğini söylerler. Birinin adı Zenginlik, diğerinin Başarı ve üçüncünün ise, Sevgi'dir. Adam Zenginlik'i ister, kadın Başarı'yı. Gelinleri ise, Sevgi'yi içeri çağırmak konusunda ısrar eder. Sonunda, Sevgi'de karar kılarlar. Sevgi'yi davet etmeleriyle, Başarı ve Zenginlik'in de Sevgi'yle beraber içeriye girdiğini görürler. Bu duruma şaşıran karı koca ve gelinleri nasıl hep beraber geldiklerini sorduğunda, 'Eğer Zenginliği ya da Başarıyı davet etmiş olsaydınız diğer ikisi dışarıda kalırdı, ama siz Sevgiyi davet ettiniz, O nereye giderse biz de oraya gideriz. Nerede Sevgi var ise, orada Başarı ve Zenginlik de vardır' diye cevap alırlar.

Ne yaparsanız yapın, sevgiyle yapın. Zenginlik ve başarı takip edecektir.

Editör: TE Bilişim