MGK'dan PKK'ya 'Hâlâ Vurabilirim' Mesajı Çıktı

Ana gündem maddesi 'dağdan iniş'ler olan 7.5 saatlik MGK toplantısının ardından yayımlanan bildiri de 'sınır ötesi operasyon tezkeresi' hatırlatıldı

ANKARA - Milli Güvenlik Kurulu (MGK), 28 şubat sürecinden sonraki en uzun ikinci toplantısında ‘Demokratik Açılım’ süreci çerçevesinde PKK üyelerinin dağdan indirilmesinin sağlanması konusunda yürütülen çalışmalarını tüm boyutlarıyla masaya yatırdı.

Toplantı sonrası yayımlanan bildiride, Irak’ın kuzeyindeki PKK unsurlarına yönelik sınır ötesi operasyon yapma yetkisi veren TBMM tezkeresinin süresinin uzatıldığına dikkat çekilerek, “Elimde hâlâ vurma yetkisi var” mesajı verildi. Bildiride, Ermenistan açılımına da destek verildi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başkanlığında dün gerçekleştirilen MGK’nin ekim ayı olağan toplantısı yaklaşık 7.5 saat sürdü.

30 Ağustos itibarıyla göreve başlayan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay ilk kez MGK toplantısına katıldılar.

Toplantının ardından, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, MGK üyesi bakanlarla Başbakanlık Resmi Konutu’nda bir araya geldi ve her toplantı sonrası olduğu gibi durum değerlendirmesi yaptı.

Ana gündem dağdan inişler oldu

Toplantının öncelikli ve ağırlıklı gündemini Kürt sorununun çözümü bağlamında hükümetin başlattığı ‘Demokratik Açılım’ çalışmaları ve bu çerçevede PKK’lı teröristlerin dağdan inişlerini kolaylaştıran çalışmalar oluşturdu. Bu yönde yürütülen askeri, hukuki, siyasi ve diplomatik tüm girişimler en ince ayrıntılarına kadar masaya yatırıldı. Toplantı sonrası yayımlanan bildiride şunlar ifade edildi:
 
“Ülke güvenliğini etkileyen iç ve dış gelişlmeler çok yönlü olarak değerlendirilmiştir. Ayrıca, Irak’ın kuzeyinden ülkemize yönelik terör tehdidinin ve saldırıların bertaraf edilmesini amaçlayan 6 Ekim 2009 tarihli TBMM kararının (Kuzey Irak’a askeri operasyon düzenlemeye izin veren tezkere) terörizmle mücadelenin önemli bir unsuru teşkil ettiği belirtilerek, mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceği vurgulanmıştır.

Irak’taki gelişmeler ile 15 Ekim 2009 tarihinde Bağdat’ta gerçekleştirilen Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısının sonuçları ve Irak bağlamındaki bölgesel gelişmeler ele alınmıştır.

Güney Kafkasya’daki gelişmeler ve bu gelişmelerin bölgesel ve küresel ölçekte yaratabileceği sonuçlar değerlendirilmmiştir. Bu çerçevede 10 Ekim 2009 tarihinde ülkemiz ile Ermenistan arasında imzalanan protokoller ışığında geleceğe yönelik perspektifler ile başkta Yukarı Karabağ olmak üzere Güney Kafkasya’daki ihtilafların çözümüne yönelik çabalar ve süreç ele alınmıştır. Bu sürecin Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki sorunların çözümüne de yardımcı olacağı bir daha teyit edilmiştir.

Ülkemizin bölgesel barış, istikrar, işbirliği ve güvenin tesisi konusundoaki çalışmaları bundan böylede aktif bir şekilde devam ettireceği dile getirilmiştir.

Afganistan’da terörle mücadele

Afganistan’da son dönemde meydana gelen gelişmeler, cumhurbaşkanlığı seçimleri dahil değerlendirilmiş, ülkemizin Afganistan’ın istikrarına yönelik katkı ve girişimlerinin sürdürüleceği belirtilmiştir.

Bu kapsamda TSK’nın Kabil Bölge Komutanlığı görevini Kasım 2009 başında ikinci defa alacağı, yine önceki görevlerde olduğu gibi TSK’nın terörle mücadele, uiyuşturucu ile mücadele, mayın temizleme görevlerinde kullanılamayacağı teyit edilmiştir. Ülkemizin Ege ve Doğu Akdeniz’deki hak ve menfaatlerine ilişkin hususlar gözden geçirilmiştir.”

Editör: TE Bilişim