İstanbul’da devam eden metro kazılarından çıkan kalıntılar kentin tarihini aydınlatmaya devam ediyor.

Son olarak, Yenikapı’da Bizans öncesine ait mezarlar bulundu. Arkeoloji Müzesi’nde korumaya alınan iskeletlerle ilgili bilgi veren Prof. Mehmet Özdoğan, "Yeni bulunan mezarlar, Marmara Denizi’nin eskiden küçük ve sığ olduğunu gösteriyor" dedi.

MARMARAY Projesi kapsamında Yenikapı’da sürdürülen arkeolojik kazılar sırasında M.Ö. 6200-6400 yıllarına ait olduğu sanılan ikisi küçük dört mezar bulundu. Mezardaki iskeletler, bulunduğu şekliyle alçı kalıplarla sağlamlaştırıldı ve Arkeoloji Müzesi’nde korumaya alındı. Yenikapı’da daha önce 48, Üsküdar’da ise 87 iskelet bulunmuş ve Bizans Dönemi’ne ait bütün bu iskeletler de incelemek üzere müzeye kaldırılmıştı.

Kazılara danışmanlık yapan İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Prehistorya (tarih öncesi) Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, Fikirtepe’deki kazılarla, İstanbul’un tarihinin 8 bin 200 yıl öncesine kadar gittiğini gördüklerini söyledi.

Bundan önce bulunan iskeletlerin Bizans dönemine ait olduğunu belirten Prof. Özdoğan, "Yeni bulunan mezarlar, Marmara Denizi’nin küçük ve sığ olduğunu da gösteriyor. Taş devri topluluklarının Anadolu’dan Avrupa’ya geçiş sürecinde, ilk yerleşik uygarlıkların temelinin atılmasında İstanbul’un ne kadar önemli rol oynadığını göstermesi açısından da bir başka önemi var."

İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü yetkilileri de mezarların 6 bin 400’lü yıllara dek uzandığının düşünüldüğünü, bu alandaki çalışmaların sürdüğünü söylediler. Metro istasyonu kurulacak alandaki çalışmalar, yeni kazıların ortaya çıkmasıyla, sürekli uzuyor. Yenikapı’daki Marmaray çalışmaları 2004’te, 58 bin metrekarelik bir alanda başladı. Bunun 30 bin metrekaresinde arkeolojik kazı yapıldı. Marmaray ve metro tarafında 7 ve 11’inci yüzyıllara ait 32 batık bulundu. Batıkların konservasyonu, İstanbul Üniversitesi ile ve Bodrum’daki Su altı Araştırmaları Merkezi’nde sürüyor. İstanbul’un ilk surları olduğu düşünülen surlara da bu kazılarla ulaşıldı. Antik liman da kazılarla ortaya çıktı. Bu arada hangi dönemi ait olduğu henüz belirlenemeyen dokuz kafatası da buluntular arasında yer aldı. Müzede düzenlenen bir sergide de sikkeden çömleğe, takılara ve ev eşyalarına dek binlerce tarihi eserden seçilen 500’ü sergilendi.

Kaynak:haberler.com

Editör: TE Bilişim