Merkez Bankası'ndan Faize Şok İndirim

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, kısa vadeli faiz oranlarında indirim yaptı. Buna göre, gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 16,25'den yüzde 15'e, borç verme faiz oranı da yüzde 18,75'den yüzde 17,50'ye çekildi.

İktisadi faaliyetteki yavaşlamanın derinleşmesini dikkate alan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, kısa vadeli faiz oranlarını 1.25 puan birden indirdi. Böylece borçlanma faiz oranı yüzde 15’e, borç verme faiz oranı yüzde 17,50’ye çekildi. 

Para Politikası Kurulu, yılın son aylık olağan toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıya Başkan Durmuş Yılmaz, Erdem Başçı, Burhan Göklemez, M. İbrahim Turhan, Abdullah Yavaş, Mehmet Yörükoğlu katıldı. Toplantı sonrası yapılan açıklamada, Kurulun, Banka bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo?Ters Repo Pazarı’nda uygulanmakta olan kısa vadeli faiz oranlarının indirilmesine karar verdiği belirtildi.

Buna göre gecelik faiz oranlarında, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 16.25’ten yüzde 15’e, borç verme faiz oranı ise yüzde 18.75’ten yüzde 17.50’ye indirildi.

Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00?17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 12.25’ten yüzde 11’e, borç verme faiz oranı ise yüzde 21.75’ten yüzde 20.50’ye indirildi.

Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 17.75’ten yüzde 16.50’ye indirildi.

İktisadi faaliyet yavaşlıyor, enflasyon düşecek

 Son dönemde açıklanan verilerin iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın derinleştiğine işaret ettiği belirtilen açıklamada, “Uluslararası kredi piyasalarındaki ve küresel ekonomideki sorunların iç ve dış talebi uzunca bir müddet sınırlamaya devam edeceği ve bu çerçevede enflasyon üzerindeki aşağı yönlü baskıların süreceği düşünülmektedir. Ayrıca, petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki gelişmeler enflasyonu olumlu etkilemektedir. Bu çerçevede, önümüzdeki dönemde enflasyonda belirgin bir düşüş olacağını öngören Kurul, kısa vadeli faizlerin 125 baz puan indirilmesine karar vermiştir” denildi.

Küresel finans piyasalarındaki sorunların reel ekonomi üzerindeki etkilerinin boyutuna ilişkin belirsizliklerin halen yüksek seviyede seyrettiği vurgulanan açıklamada, “Merkez Bankası, fiyat istikrarını sağlama temel amacı ile çelişmemek kaydıyla, uluslararası piyasalardaki sorunların ekonomimiz üzerindeki etkilerini sınırlamak için üzerine düşen tedbirleri almaya devam edecektir” denildi.

Açıklamada, bundan sonraki faiz indiriminin miktarı ve zamanlamasının enflasyon görünümünü etkileyen unsurlardaki gelişmelere bağlı olacağı da ifade edildi.

Editör: TE Bilişim