Memurun Gözü Haziran Enflasyonunda

Enflasyon beklentileri aştı, memura zam gözüktü.

Geçen yılki toplu görüşmeler sonucunda 2010 yılı için memur maaşlarına yüzde 2 buçuk artı 2 buçuk zam öngörülmüştü.

Enflasyonun zam oranını aşması durumunda da enflasyon farkı ödeneceği görüşmelerde açıkça belirtilmişti.

Ocak-Mayıs dönemindeki tüketici enflasyonu, yüzde 4,17 olarak gerçekleşti.

Yılın ilk yarısında enflasyon beklentilerin üstünde çıkınca maaşlara enflasyon farkı da gündeme geldi, enflasyon farkı için gözler, bu ayın enflasyon oranına çevrildi.

Haziran ayında tüketici fiyatları sabit kalsa bile, devlet memurları, sözleşmeliler ve memur emeklileri, yüzde 1,67 oranında enflasyon farkı alacak.

Bu ay tüketici fiyatlarının yüzde 0,5 oranında artması halinde ise ek zam oranı yüzde 2,14’e yükselecek.

Geçen ay olduğu gibi Haziran’da da fiyatların gerilemesi ve örneğin aylık enflasyonun eksi 0,5 olarak tespiti durumunda da memura enflasyon farkı verilecek.

Bu durumda ek zam oranı, yüzde 1,12’ye düşecek. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek"Memur maaş zammı, enflasyonun altında kalırsa geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl ortaya çıkan farkı, maaşlara ilave edeceğiz. Memur ve emeklimizi, bugüne kadar enflasyona ezdirmedik. Bundan sonra da ezdirmeyeceğiz. Memurlar için 1 puanlık bir artış bile 780 milyon lira bir maliyet getirecektir"dedi.

Bu arada Bütçe Kanunu uyarınca maaşlara 1 Temmuz’dan geçerli olmak üzere yılın ikinci yarısı için yüzde 2 buçuk oranında zam yapılacak.

Devlet memurları ve sözleşmeliler, 15 Temmuz’da zamlı maaş alacak.

Kamu personeline 14 günlük de zam farkı ödenecek. Yüzde 2 buçukluk zamdan memur emeklileri de yararlanacak.

Maaşlara enflasyon farkı verilmesi durumunda, önce Haziran maaşlarına bu fark eklenecek, daha sonra buna yüzde 2 buçukluk ikinci yarı zammı ilave edilecek.

Editör: TE Bilişim