Memura Tatil Darbesi

Memurun 3.75 TL konaklama, 9.75 TL yemek parası vererek tatil yapabildiği dinlenme kampları satılıyor. Aralarında Marmaris İçmeler ve Manavgat Çolaklı’daki kampların da bulunduğu Maliye’ye bağlı 12 tesis Ağustos’ta satılacak. Personel ise ucuz tatil imkanı elinden alındığı için satışa tepkili.

Kamu kurumlarına ait dinlenme tesisi ve kampların satılacağına ilişkin yıllardır süren tartışmada yeni bir boyuta gelindi. Maliye Bakanlığı, kamunun elindeki sosyal tesislerin satışı için harekete geçti. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek dün bir basın toplantısı düzenleyerek, ilk etapta satılacak tesisleri açıkladı.

Şimşek’in açıklamalarına göre, bakanlık 2-6 Ağustos tarihlerinde İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Muğla ve Bursa’daki tesislerini satışa çıkarıyor. Maliye’nin dinlenme tesisi ve kamp olarak kullandığı İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Muğla ve Bursa’da bulunan 12 tesis için toplam 152 milyon liralık tahmini değer biçildi. Bakan Şimşek, bu tesislerin yer, konum, kapasite ve değer olarak en önemlileri olduğuna dikkat çekti. Yatırımcıları ihaleye davet etti.

Maliye ‘Pilot’ oldu

Maliye bu kararı alırken elinde pek çok eğitim ve dinlenme kampı ile misafirhane bulunan diğer bakanlıklardan ise satış kararına destek bulamadı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in tesislerin satışı için tüm kamu olarak düğmeye basılması önerisi, Bakanlar Kurulu’nda destek bulamazken, diğer bakanların yetki alanlarındaki kamu kurumlarına ait tesislerin satışına yanaşmadığı “Önce Maliye satsın, görelim” dedikleri öğrenildi.

779 sosyal tesis var

Hazine mülkiyetinde olup genel bütçeli kamu idarelerine tahsisli 779 sosyal tesis bulunduğunu belirten Şimşek, diğer kurumların satışının aşamalı olarak gerçekleşeceğini söyledi. Şimşek şöyle konuştu: “Maliye Bakanlığı, diğer kamu kurum ve kuruluşlarına öncülük ederek, kendi kullanımında bulunan sosyal tesisleri öncelikle satışa çıkarmakta. Aşmalı olarak diğer kamu kurum ve kuruluşlarının sosyal tesislerinin de satışa çıkarılması planlanmakta. 2-6 Ağustos tarihleri arasında İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Muğla ve Bursa illerinde tahmini bedeli toplam 152 milyon lira olan bakanlığımızın kullanımında 12 tesisin satışı gerçekleşecektir. Bu tesisler yer, konum ve kapasite ve değer olarak en önemlilerden oluşmaktadır.”

Maliye’nin aldığı satış kararı, tesisleri kullanan kamu personeli arasında ise rahatsızlık yarattı. İnternet ortamında yapılan yorumlarda, “Bu kamplar Ege ve Akdeniz’de bizim de tatil yapabildiğimiz yerlerdi. Sanki gelirimiz 5 yıldızlı otellerde tatile imkan veriyormuş gibi şimdi bu hakkımız elimizden alınıyor. “ eleştirileri dikkati çekti.

Kamu tesislerinde 300 bin yatak kapasitesi var

KAMUNUN elinde tatil ve eğitim kamplarının yanı sıra her ilde misafirhaneler de bulunuyor. 400’ün üzerindeki kamp ve misafirhanenin yatak kapasitesi ise 300 bini buluyor. Maliye Bakanlığı, her yıl bu tesislerin ücretlerini bir tebliğle belirliyor. Kurum personeli ve misafirleri tesislerde günlük en az 9.75 lira yemek ve 3.75 lira konaklama ücreti ödeyerek kalabiliyor. Misafirhanelerde ise kurum personeli her gece için en az 4.40 TL’den kalabiliyor. Sosyal tesislerin birçoğu, önceliği kurum çalışanlarına veriyor. Diğer kamu çalışanları ve sivil vatandaşlar ise bu tesislerde, normal otellerin 10’da 1’inden de az maliyetle kalabiliyor. Örneğin İzmir’in Çeşme ilçesinde denize sıfır olan Et ve Balık Kurumu tesisi bunlardan biri. Tesis, 44 konuttan oluşuyor. Kurum çalışanları, dört kişilik odada 26, iki kişilik odada 32 liraya, üç öğün yemek dâhil kalabiliyor. Aynı bölgedeki otellerin kişi başına gecelik fiyatı ise 200 liradan başlıyor.

Satılacaklar içinde en pahalısı Manavgat

Maliye Bakanlığı’nın satışa çıkardığı sosyal tesisler ve takribi değerleri şöyle:

ANTALYA: 2 tesis, toplam değer 66 milyon 388 bin TL

Manavgat-Çolaklı: 63 milyon 378 bin 460 TL

Muratpaşa-Güzeloba: 3 milyon 10 bin 278 TL

MUĞLA: 2 tesis, toplam değer 46 milyon 680 bin TL

Marmaris-İçmeler: 46 milyon 180 bin 369 TL

Datça: 500 bin TL

ADANA-KARATAŞ: 1 tesis, 11 milyon 316 bin 241 TL

ANKARA: 2 tesis, toplam değer 9 milyon 624 bin TL

Yenimahalle-Yuvacık: 2 milyon 300 bin TL

Gölbaşı-Gaziosmanpaşa: 7 milyon 324 bin 147 TL

İZMİR: 1 tesis, 7 milyon 199 bin 273 TL

İSTANBUL: 3 tesis, toplam değer 6 milyon 952 bin TL

Bakırköy: 4 milyon 32 bin TL

Büyükçekmece: (3.567 metre kare) 2 milyon 246 bin 371 TL

Büyükçekmece: (1.036 metre kare) 673 bin 336 TL

Bursa-Gemlik: 1 tesis. 1 milyon 454 bin 100 TL

Editör: TE Bilişim