Memur Eylemi Başladı 
 
Bugün 5 memur konfederasyonuna bağlı 1 milyondan fazla memur, ‘uyarı grevi’ olarak iş bıraka eylemi yapıyor.

Eylem başladı

Çeşitli illere seferler düzenleyen Anadolu, Güney, Ankara, Fatih ve İç Anadolu Mavi ekspresleri 5 saat boyunca Sakarya'nın Arifiye ilçesindeki tren garında bekletildi. Uzun süren bekleyişin ardından Fatih ve Anadolu ekspresleri Ankara'ya hareket etti.

Arifiye Tren Garı'nda memurların 1 günlük iş bırakma eylemi, gara gelen trenlerin görevlilerce durdurulmasıyla başlatıldı. Eyleme Türk Ulaşım-Sen Sakarya Şubesi üyeleri de destek verdi. Eylem nedeniyle Fatih, Anadolu, Ankara, Güney ve İç Anadolu Mavi ekspres trenlerinde bulunan çok sayıda yolcu garda beklemek zorunda kaldı. Vatandaşlar bekleyişin uzaması üzerine yetkililere tepki gösterdi.

Sakarya Valisi Hüseyin Atak, gara gelerek sendika ve TCDD yetkilileri ile görüştü. Yaklaşık iki saat süren görüşmenin ardından Fatih ve Anadolu ekspresleri
Ankara yönüne hareket etti.

Saat 10.00’da 10 başkan 10 ayrı nokta

Bugün saat 10.00’da 10 genel başkan, 10 ayrı noktada basın açıklaması yapıp Abdi İpekçi Parkı’nda biraya gelecekleri eyleme memur konfederasyonlarından sadece Memur-Sen katılmayacak. Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Ankara’dan eyleme katılırken KESK Genel Başkanı Sami Evren ise sabahın ilk saatlerinde tren seferlerinin duracağı Haydarpaşa Garı’nda olacak.  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre, uyarı grevine katılacak konfederasyonlardan  630 bin üye var.

‘Bugün bunlar duracak’ uyarısı

* Başta ulaşım, eğitim, sağlık ve maliye olmak kamu hizmetleri aksayacak.
* Köprü ve otoyol gişelerinde ve tapuda hizmet verilmeyecek.
* Herhangi bir olumsuz durumla karşılaşmamak için seyahatlerinizi erteleyin.
* Otobanlar ve paralı geçişler yerine devlet yollarını kullanın.
* Çocuklarınızı okula göndermeyin.
* Hastanelerde sadece yatan ve acil hastalara hizmet verilecek. Acil servisler dışında gitmeyin.


Elinizi vicdanınıza koyun

Tüm kesimlerden destek isteyen Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, “Yıllardır memursuz bir ülke özlemi ile yanıp tutuşanlar, memursuz Türkiye’yi görecekler. ‘Memur ne iş yapıyor ki! Yan gelip yatıyor’ diyenler memurun ne iş yaptığını görecek” diye konuştu.

Demokratik, ekonomik, sosyal ve siyasal haklarını istediklerini vurgulayan Akyıldız, şöyle konuştu: “Daha fazla tahammülümüz kalmamış; bıçak kemiğe dayanmıştır. Sendikalı olan olmayan, tüm kamu görevlilerini ve diğer sosyal kesimleri bu onur ve haysiyet mücadelemize davet ediyoruz.

Vatandaşlarımız bugün, tren istasyonlarına, otobüs duraklarına, hava alanlarına, okullara, hastanelere, devlet dairelerine gittiklerinde hizmet sunulmadığını gördüklerinde, ellerini vicdanlarına koymalarını ve düşünmelerini istiyoruz. Devleti temsil eden çalışanlar açlık ve yoksulluğa terk edilmiş, elverişsiz yerlerde çalışırken, seslerine kulak tıkanıyor. İşte ülkemizde kamu çalışanlarının durumu budur. Türk memuru bu nedenlerle, bir gün çalışmama hakkını kullanıyor.”

Gözleri kör, kulakları sağır

“Yıllardır memursuz bir ülke özlemi ile yanıp tutuşanlar, memursuz Türkiye’yi görecekler” diyen Akyıldız, sözlerine şöyle devam etti: “Trenler çalışmayacak, otobüsler işlemeyecek, öğretmenler ders vermeyecek, uçaklar havalanmayacak, otoyol gişeleri hizmet vermeyecek, vergi toplanmayacak, kısacası kamuda hizmet üretilmeyecek. Bizleri bu noktaya getiren siyasi irade, şimdi tehditlerle sesimizi kesmeye çalışmakta. Sayın Başbakan, demokrasi ile hukukun üstünlüğü ilkesi birbirinden ayrılamaz iki temel kavramdır.

Canınız istediğinde bunlardan birini ön plana çıkarıp, diğerini görmezden gelme hakkınız yoktur. ‘Memur ne iş yapıyor ki! Yan gelip yatıyor’ diyenler, yarın memurların ne iş yaptığını görecek. Memur, işçi, esnaf, çiftçi, işsiz, emekli, dul, yetim hep birlikte alanlara inerek, sesimizi duymayan iktidara ses verecek. Eylem, tüm kesimlerin eylemi gibi kabul gördü. Yalnızca siyasi irade bu gerçeğin farkına varamamıştır. Onların gözleri kör, kulakları sağır, konuştuklarında dilleri doğruları söyleyememektedir.”

Tehditlere rağmen yapacağız

Eylemi ‘yetkililerin tehditlerine’ rağmen yapacaklarını ifade eden Akyıldız, “Valiliklerin gönderdiği tehdit yazılarını da böyle yırtacağız” diyerek, bazı valiliklerce “eylemin yasal olmadığı” yönünde yazılan yazıları yırttı. Akyıldız, daha sonra esprili bir şekilde yırttığı yazıların ‘fotokopi’ olduğunu vurguladı.

Güler: İdari ve disiplin yönünden yaptırımlar var

İSTANBUL Valisi Muammer Güler, memurların yapacakları ‘uyarı grevi’ne ilişkin “Kanuna uymayan eylemlere tevessül edilmesinde, idari ve disiplin yönünden yaptırımlar vardır” dedi. Güler, bu konudaki sorulara şu yanıtı verdi: “Kanunlara uyulmasını tavsiye ederim. Kanunun suç saydığı eylemlerden kaçınılmasını arzu ederim. Hak aramayı saygı ile karşılıyoruz. Sendikal taleplerin elbette yeri vardır ama kanuna uymayan eylemlere tevessül edilmesinde, idari ve disiplin yönünden yaptırımlar vardır.”

Başbakan’dan bizi anlamasını beklemiyoruz

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın, eyleme yönelik “Yasal olmayan bir hak herhalde olamaz. Yapılacak olan iş de yasal bir iş değildir” değerlendirmesine, sendikalardan sert eleştiriler geldi.  KESK Genel Başkanı Sami Evren, “Zaten Başbakan’dan bizi anlamasını beklemiyoruz. Anlasaydı 7 yıllık iktidarı döneminde anlardı. Ancak şunun bilinmesi lazım, başbakan yürütmenin başıdır. Demokratik bir eylemi tehdit ve devlet otoritesini kullanmak hukuksuzluktur. Uluslararası sözleşmelere uymayan, Anayasa’nın 90’ıncı maddesini yok sayan Başbakan’dır” dedi.

Editör: TE Bilişim