Medvedev'den ABD'ye çağrı
 
Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ikili ilişkilerin gerginleştiği bir dönemde ABD'ye terörle mücadelede işbirliği teklif etti.
 
Medvedev silahlı kuvvetlerin teçhizatının yenilenmesine öncelik vereceklerini söylüyor

Ama Medvedev yine de ülkesinin soğuk savaş dönemindeki hasmına iğneleyici bir mesaj göndermekten kendini alamayarak ABD'nin "askeri maceralara girişmek" yerine terörizmle mücadelede Rusya ile işbirliği yapması gerektiğini söyledi.

Gürcistan'a atıfta bulunduğu anlaşılan Medvedev, Amerikanın "çürümüş rejimler" diye nitelediği yönetimlerle ilişkiye girmemesi gerektiğini de kaydetti.

Kremlin'deki bir toplantıda konuşan Medvedev ayrıca Rusya'nın silahlı kuvvetlerinin teçhizatını yenilemesi gerektiğini, Gürcistan'ın silahlanmaya devam etmesi karşısında buna öncelik vereceklerini söyledi.

Putin de konuştu

Rusya Başbakanı Vladimir Putin de bugün Karadeniz'deki Soçi liman kentini ziyareti sırasında konuştu ve Gürcistan konusundan bahsederken, Rusya'nın sömürgeci niyetler gütmediğini kaydetti.

Putin Rusya'nın eski Sovyet Cumhuriyetlerinin ulusal egemenliklerini ihlâl etmek gibi bir niyeti olmadığını söyledi.

Rusya'nın Gürcistan'daki müdahelesini savunan Putin, küçük bir komşusuna karşı aşırı askeri güç kullandıkları eleştirilerini reddetti.

Ukrayna'ya uyarı

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan da bugün Ukrayna'ya bir uyarı geldi.

Bakanlık, Ukrayna'nın Gürcistan, NATO ve Karadeniz filosu üzerindeki politikalarının iki ülke ilişkilerini zedeleyebileceği uyarısında bulundu.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Ukrayna'nın Gürcistan krizi sırasında takındığı "dostane olmayan tutumdan" rahatsızlık duyulduğu belirtildi.


Kiev'in Karadeniz filosuna karşı tutumuna da eleştiriler yöneltildi

Moskova, Kiev'in Rusya'yı Güney Osetya krizini başlatan taraf olmakla suçlamaya çalıştığını belirtti ve Ukraynalı yetkilileri Güney Osetya'daki sivillerin ve Rus barış gücü askerlerinin ölümüne sessiz kalmakla suçladı.

Açıklamada, Ukrayna'nın ülke içindeki gözle görülür muhalefete karşın NATO'ya üye olmaya çalışması da eleştirildi.

Moskova, böylesi bir adımın Rus çıkarlarına ters düşeceğini de belirtti.

Kiev'in Rusya'nın Karadeniz filosuna karşı tutumuna da sert eleştiriler yöneltildi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko, geçtiğimiz ay, Rusya'nın Karadeniz'deki gemilerinin Sivastopol limanına giriş ve çıkışlarında Kiev'den izin almaları gerektiği yönünde bir karar almıştı.

Moskova, Kiev'in Karadeniz filosunun faaliyetlerini karmaşıklaştırmaya çalıştığını ve dolayısıyla iki ülke ilişkilerine zarar verdiğini söyledi.

BBC'nin Moskova'daki muhabiri James Rodgers, Rusya'nın açıklamalarının hem eleştiri hem de işlerin kötüye gittiği yönünde bir uyarı olarak görülebileceğini söylüyor.

Yanlış anlaşılma

Öte yandan, Gürcistan'ın ayrılıkçı bölgesi Güney Osetya'nın lideri Eduard Kokoity, Rusya'ya katılmayı düşünmediklerini söyledi.

Kokoity'nin Sochi'deki bir toplantı sırasında Güney Osetya'nın nihai hedefinin Rusya Federasyonu'nun bir parçası olan Kuzey Osetya'yla birleşmek olduğunu söylediği belirtilmişti.

Rus Interfax haber ajansı'na göre, Kokoity bu sözlerinin yanlış anlaşıldığını ifade etti.

Gürcistan'ın diğer ayrılıkçı bölgesi Abhazya da, Rusya'yla bir askeri anlaşma imzalayacaklarını, ancak federasyonun bir parçası haline gelme gibi bir düşünceleri olmadığını belirtti.

Güney Osetya ve Abhazya geçtiğimiz ay Gürcistan'dan bağımsızlıklarını ilan etmiş, Rusya iki bölgenin bağımsızlığını tanımıştı.

BBC Türkçe
 

Editör: TE Bilişim