MB: IBAN Uygulamasında Erteleme Yok

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, son günlerde bazı basın organlarında, para transferlerinde IBAN zorunluluğunun kaldırıldığına veya uygulamaya geçiş tarihinin ertelendiğine dair haberlerin yer aldığı hatırlatıldı.

Açıklamada, 19 Aralık tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ ile Uluslararası Banka Hesap Numarası Hakkında Tebliğ;e eklenen geçici madde uyarınca, ''yurt dışındaki bankaların ve diğer finansal kuruluşların, bankalarda bulunan hesaplarından yapacakları para transferlerinde 1 Ocak 2012 tarihine kadar IBAN kullanma zorunluluğunun aranmayacağı'' belirtilerek, şöyle denildi:

''Buna göre, yurt dışında kurulu bulunan bankalar ile finansal kuruluşların, bankalarımız nezdindeki hesaplarından yaptıracakları para transferlerinde alıcıya ait IBAN;ın kullanılma zorunluluğu 1 Ocak 2012 tarihine kadar ertelenmiştir. Söz konusu işlemler bankalararası işlemler olup vatandaşlarımızın gerçekleştirdiği işlemleri kapsamamaktadır.''

1 Ocak 2010 tarihinden itibaren, vatandaşların bankalardan yapacakları para transferlerinde IBAN kullanılması zorunlu olduğu, alıcının IBAN;ının öğrenilerek söz konusu transferlerde belirtilmesi gerektiği ifade edilen açıklamada, şu bilgiler verildi:

''Bununla birlikte, alıcının IBAN;ının bilinmediği durumlarda müşteri bankaya beyanda bulunmak suretiyle transfer işlemini gerçekleştirebilecektir. Örneğin, vatandaşlarımız tarafından yazılı olarak verilecek transfer talimatlarına ilişkin beyanın da yazılı olarak alınması gerekmektedir. Telefon veya internet bankacılığında müşteri tarafından telefon ve internet üzerinden verilen beyanlar geçerli kabul edilecektir.

Diğer taraftan, vatandaşlar mevcut hesap numaraları yerine kullanılacak olan ve kendi bankasınca üretilmiş IBAN;ı, hesaplarının bulunduğu banka şubesinden veya bankaların internet sitelerinden temin edebilirler.

Güvenlik sebebiyle IBAN;ların yalnızca bankalardan temin edilmesi ve hesap sahiplerinin kişisel bilgilerini IBAN temin edeceğini belirten diğer kişiler ile paylaşmaması gerekmektedir.''(aa)

Editör: TE Bilişim