Mayınlı Arazi Yasası Kabul Edildi

Türkiye-Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin temizlenmesini öngören kanun tasarısı, TBMM Genel Kurulunda gergin geçen oturum sonunda 255 oyla kabul edildi.

1 aydır Genel Kurul'da yoğun tartışmalara neden olan yasada yapılan değişiklikle, ihale yöntemi 3 seçenekli hale getirildi.

Yasa için 15 saat mesai yapan Genel Kurul, sık sık gergin dakikalara sahne oldu.

Meclis Genel Kurulu sabah saat 11.00'da toplandı, ancak muhalefet partilerinin engellemeleriyle uzun süre görüşmelere geçilemedi.

Tasarının görüşmelerine geçilince, öncelikle kalan 2 madde kabul edildi. Bu maddelerde de gergin dakikalar yaşandı. Ardından, ihale yöntemini düzenleyen 2. madde yeniden görüşüldü.

AK Parti'nin önergesiyle, maddeyi 3 seçenekli hale getiren bir değişiklik yapıldı.

Buna göre, mayınlı arazinin Milli Savunma Bakanlığı tarafından bedeliyle temizletilmesine öncelik verilecek. Bu gerçekleşmezse devreye Maliye Bakanlığı girecek. İkisi de de olmazsa, arazinin kullanımı karşılığı temizlenmesini öngören 3'üncü seçeneğe başvurulacak.

Tasarının yeni hali de tartışma konusu oldu. Daha sonra tümü oylanan tasarı, AK Partili milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi.

Yasa, Suriye sınırındaki anti personel-anti tank mayınları ile patlamamış mühimmatın temizlenmesini öngörüyor.

Yasaya göre, Suriye sınırındaki mayınlı bölgelerin 5 yılda temizlenmesi gerekiyor. Temizlenen arazi 44 yıla kadar kiraya verilebilecek.

Askeri yasak bölgeler ile sınır güvenliği için ihtiyaç duyulacak alanlardaki mayınlar da temizletilecek, ancak buraların kullanımına izin verilmeyecek.

Editör: TE Bilişim