'Kürtlerin Bir Ata-Kürtü Yok'

İSVEÇ'İN eski İstanbul Başkonsolosu Ingmar Karlsson, Türkiye, Kürtler ve İslam üzerine kitapları ile tanınan önemli bir isim. Türkiye'nin Kürt açılımını tartıştığı günlerde Kültür Üniversitesi'nde yapılan 'Kürt Sorunu ve Milliyetçilik' adlı yuvarlak masa toplantısında değerlendirmelerde bulunan Karlsson, toplantı sonrası soruları yanıtladı.

Barzanistan

Karlsson, Türkiye'nin Irak'ın kuzeyinde bir Kürt devletinin kurulmasını toprak bütünlüğüne bir tehdit olarak algıladığına dikkat çekerek, 'Kürtlerin Türklerin Atatürk'ü gibi bir Atakürt'ü yok. Kürt liderlerin hiçbiri, Kürtlerin bir çatı altında birleştirilmesini öngören Pan-Kürdizm fikrini savunmuyor. Bugün, Irak'ın kuzeyinde Barzanistan ve Talabanistan adlı iki ayrı devlet var' dedi.

Avrupa'nın pek çok ülkesindeki haritalarda Türkiye'nin güneydoğusunu içeren bir Kürdistan'ın yer aldığını belirten Karlsson, bu devletin asla bir ütopyadan öteye gidemeyeceğini şu sözlerle açıkladı: 'Böyle bir devlette Iraklı Kürtler azınlık olacaktır. 4-5 milyon civarındaki Iraklı Kürtlerin, sayıları 15-20 milyon arasında değişen Türkiyeli Kürtlerle birleşip petrol kaynaklarını paylaşmak isteyeceklerine inanmak için hiçbir neden yok.'

Türkiye'ye bağımlı

Türkiye'nin Kürt sorununu çözmesinin Irak'ın kuzeyindeki 'de facto' Kürt devletinin çekiciliğini azaltacağını belirten Karlsson, 'Türkiye, Irak'ın kuzeyinde bir Kürt devletinin zaman içinde kurulacağını kaçınılmaz bir siyasi gerçeklik olarak tanımalı. Askeri açıdan daha güçlü ve büyük Türk devleti, bu yapının bir çeşit koruyucusu olabilir. Kerkük'teki petrol yatakları Kürt devletine ait olsa dahi, bu devlet Türkiye'ye bağımlı olacaktır' dedi.

CHP nasıl sosyalist?

Türkİye'de görev yapmaya başladığı 2001 yılından bu yana Kürt meselesine bakışta büyük değişim gördüğünü belirten Karlsson, 'Türkiye, yıllarca Kürtlerin örgütlenmesini yok sayarak, PKK'yı Kürtlerin tek temsilcisi haline getirdi. Hükümetin açılımı ile bu değişecektir. Türkiye'deki Kürtlerin çoğu, şiddete karşı. DTP'ye sorumluluk düşüyor' diye konuştu.

Türk siyasetindeki en büyük eksikliklerden birinin yapıcı bir muhalefet olduğunu belirten Karlsson, CHP lideri Deniz Baykal'ın 'açılımın Norveç finansörlüğünde hazırlandığı' sözlerine ise 'Bu tam bir saçmalık. Hiç ciddiye alınacak bir tarafı yok. CHP'nin hala nasıl Sosyalist Enternasyonal üyesi olduğuna gerçekten şaşırıyorum' yorumunu yaptı. 
Şenay YILDIZ - Akşam

Editör: TE Bilişim