Krizde Kaç Dip Daha Var?

Finansal krizi 2006'da öngörmesiyle ünlenen New York Üniversitesi Ekonomi Profesörü Nouriel Roubini, dünya ekonomisinin çift dipli durgunluk riskiyla karşı karşıya olduğunu söyledi.

CNBC Amerika'nın konuğu olan Roubini, petrol fiyatları ve ABD bütçesine dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Roubini, "Petrol 100 dolara çıkarsa ve ABD hazinesinin borcu yatırımcıyı endişelendirirse, dünya ekonomisi, çift-dipli bir resesyon riskiyle karşı karşıya kalır. Geçen yıl petrol 145 dolar olduğunda, ekonomi bir dönüm noktasına gelmişti. Bu yıl petrolün 100 dolara yükselmesinin etkisi benzer olur. ABD'nin Fed'in para arzıyla finanse ettiği, bütçe açığı yatırımcıları korkutursa, hazine tahvillerinden çıkış faizleri yükseltir" dedi.

Piyasalarda bir düzeltme hareketi yaşanabileceğini kaydeden Roubini şunları söyledi: "Borsa rallisi de bence kendini aştı. Varlık fiyatları yükselmeli ancak esas soru şu: Acaba bu yükseliş aşırı mı ve çok hızlı mı gerçekleşiyor? Bence, bir düzeltme hareketi riski var."

Ralli sonrası gerçek çöküş

1987'deki piyasa çöküşünü tahmin etmesiyle Dr. Kıyamet lakabını alan Marc Faber ise piyasada 18 ay sürebilecek bir ralli öngördü. CNBC Amerika'nın yanınına telefonla katılan Faber'e göre, rallinin ardından sistemi temizleyecek, gerçek bir çöküş yaşanacak. Merkez bankalarının para basarak deney yaptığını ve piyasalarda volatiliteyi arttırdığını söyleyen Faber, sistemin temizlenmesi için türev oyuncularının iflasına izin verilmesi gerektiğini kaydetti.

Faber, merkez bankalarının faizleri gereğinden uzun bir süre, gereğinden düşük düzeylerde tutacağını tahmin etti.

Dünyanın başı dertte

Deutsche Bank Başekonomisti Norbert Walter ise, ekonomide üçlü U şeklinde toparlanma öngördü. "Dünyanın başı dertte" ifadesini kullanan Walter, hükümetlerin krizle mücadele adımlarını geri çekmelerinin acılı bir döneme neden olacağını kaydetti.

Editör: TE Bilişim