Kredi Notu Yükselebilir
  
Türkiye'nin Orta Vadeli Programı ciddi bir şekilde uygulaması ve Mali Kurala geçmesi halinde, kredi notu ''güvenle yatırım yapılabilir'' anlamına gelen ''BBB'' düzeyine yükseltilebilecek.

JCR, Fitch, Standard and Poor's ile Moody's gibi reyting kuruluşlarının analizlerinden derlenen bilgiye göre, Türkiye'nin kredi notu, küresel mali krizden toparlanma çerçevesindeki son ekonomik gelişmelerle yükselme trendine girdi.

Reyting kuruluşlarının analistleri, Türkiye'nin kredi notunun ağırlıklı olarak borç rasyosuyla alakalı olduğunu belirterek, özellikle Mali Kurala geçilmesiyle, borç rasyosunun Milli Gelire oranının ana gösterge olacağını, bu arada borcun vade yapısının da uzamasıyla kredi notunun yükseleceğini vurguluyorlar.

Reyting kuruluşları, küresel kriz döneminde, Türkiye'nin ''olumlu'' görünüme sahip ender ülkelerden olduğunu, bunun da potansiyel kredi notu artışı için önemli bir gösterge olduğunu kaydediyor.

Uluslararası Finans Enstitüsü ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'ne göre  Türkiye, küresel kriz döneminde, özellikle mali sektördeki yapısı itibarıyla, daha yüksek bir kredi notunu hak ediyor.

Türkiye'nin kredi notunun, ''olumlu'' izlemenin ardından, ilk aşamada yıl sonuna kadar, döviz cinsinden uzun vadeli kredi notunun bir basamak artırılarak BB'ye yükseltilebileceği, Lira cinsinden uzun vadeli kredi notunun da BB(+)'ya yükseltileceği ifade ediliyor.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin, döviz ve lira cinsinden uzun vadeli kredi notunu ''olumlu'' izlemeye almıştı.

Fitch tarafından yapılan açıklamada, ''olumlu'' izleme sonucunda, Türk ekonomisinin küresel mali kriz karşısındaki dayanaklılığı nedeniyle, yıl sonuna kadar kredi notunun yükseltilebileceği vurgulandı.Türkiye'nin, bankacılık sektörünün önderliğinde bir ekonomik büyümeye geçmesinin ardından bir süre içinde de BBB kademesine yükseltilebileceği ifade ediliyor.

Kredi notundaki artış, Hazine ve özel sektörün, uluslararası piyasalardan daha düşük maliyetlerle ve daha uzun borçlanmasına imkan tanıyacak.

Editör: TE Bilişim