3 eski kuvvet komutanı serbest!

Darbe girişimi iddialarıyla ilgili Ergenekon savcılarına ifade veren 3 eski kuvvet komutanı, yaklaşık 10 saatlik sorgunun ardından adliyeden ayrıldılar. Komutanların ifadelerinde darbe iddialarını reddettikleri belirtildi.

İSTANBUL - 2. Ergenekon iddianamesindeki darbe iddialarıyla ilgili olarak bugün sabah saatlerinde Ergenekon savcılarına ifade vermeye giden 3 eski kuvvet komutanı serbest...

2004 yılında görev yapan eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına ve eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, yaklaşık 10 saatlik sorgularının ardından adliyeden ayrıldılar.

Sabah saat 10.00 sularında Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne gelen komutanlardan 'Darbe Günlükleri'nin ait olduğu öne sürülen Özden Örnek'in ifadesi Cumhuriyet Savcıları Zekeriya Öz ve Fikret Seçen; İbrahim Fırtına'nın ifadesini Cumhuriyet Savcısı Murat Yönder, Aytaç Yalman'ın ifadesini de Cumhuriyet Savcısı Ercan Şafak tarafından alındı.

Sorgulamalarda, yasa gereği İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Turan Çolakkadı yer aldı.

10 SAAT SÜRDÜ

Kuvvet komutanlarının ayrı ayrı odalarda sorgulandığı kaydedilirken, saat 10.00'da başlayan sorgulamaya saat 12.30'da öğle yemeği için ara verildi. 20 dakikalık aranın ardından sorgulamaya yeniden başlandı. Sorgulama akşam saat 20.00 sularında son buldu.

Komutanlar adliyeden yaklaşık 1 saat sonra ayrıldılar. Saat 21.000 sularında önce Aytaç Yalman, ardından Özden Örnek ve son olarak da İbrahim Fırtına farklı sivil araçlarla Beşiktaş'taki adliyeden ayrıldılar.

SAVCILAR 'PAŞAM' DİYE HİTAP ETTİ

Eski komutanların Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nden özel araçlarıyla ayrılmaları sırasında polis yoğun güvenlik önlemleri aldı. Görüntü almaya çalışan gazeteciler ile polis ekipleri arasında arbede yaşandı.

Emekli Orgeneral İbrahim Fırtına'nın avukatı Hasan Fehmi Demir, gazetecilere yaptığı açıklamada, 'şüpheli' sıfatıyla sorgulanan müvekkilinin, savcılıkta kendisine yöneltilen iddiaları reddettiğini söyledi.

Gazetecilerin, ''Savcının Fırtına'ya nasıl hitap ettiği'' sorusuna Avukat Demir, ''Paşam dediler'' yanıtını verdi.

Eski kuvvet komutanlarının adliyeden ayrılmasının ardından, sorgulamayı gerçekleştiren Cumhuriyet savcıları ile sorgulamaya katılan İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Turan Çolakkadı da adliyeden ayrıldı.

DÖRT DARBE PLANI

Komutanlar hakkında 2'inci Ergenekon davasının da temelini oluşturan “Darbe Günlükleri”nde yer alan “Ayışığı”, “Sarıkız”, “Yakamoz” ve “Eldiven” darbe planlarına katıldıkları iddiaları vardı.

Aynı iddilarla ilgili dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök'ün de ifadesi alınmıştı.

Özkök, tanık olarak verdiği ifadede darbe girişimlerini duyduğunu, ancak elinde delil olmadığı için soruşturma başlatmadığını ifade etmişti.

Dönemin Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Şener Eruygur ise darbe planı iddialarıyla ilgili olarak, 2'inci Ergenekon davasında sanık olarak yargılanıyor.

 

 

Editör: TE Bilişim