KOBİ'lere TOBB'nden de 1.5 Milyar Kredi

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB ve Halk Bankası işbirliğiyle KOBİ'lere yönelik nakdi ve gayri nakdi kredi ile ihracat kredisinden oluşan toplam 1.5 milyar YTL dolayında yeni kredi imkanı oluşturulduğunu açıkladı.

TOBB ile Halk Bankası arasında kredi protokolü imzalandı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, mevduat şeklinde Halk Bankası’na 100 milyon YTL’lik kaynak aktardıklarını ifade ederek, Bankanın bu kaynağa kendi içinde destek vermesi ile KOBİ’lere 800 milyon YTL nakdi ve gayri nakdi kredi, 400 milyon doları ise ihracat kredisi olarak kullandırılacağını bildirdi. Toplam 1.5 milyar YTL civarında yeni kredi imkanının KOBİ’lerin kullanımına sunulacağını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Kredinin yıllık maliyeti yaklaşık yüzde 14.4 faiz, yüzde 1.5 komisyon olmak üzere toplam 15.9’dur ki, böyle bir faiz oranı bırakın ticari krediyi mevduatta bile bulunmuyor. Piyasadaki en düşük kredi maliyetidir. Kredilendirmeyle ilgili tüm değerlendirme Halk Bankası tarafından yapılacağından kredilerle ilgili risk ve teminatlandırma Halk Bankası'na ait olacak. TOBB hiçbir şekilde kredi talep eden firmalarla ilgili kredi değerlendirme ve onay mekanizması içinde yer almayacak” diye konuştu.

TOBB’un 2001-2005 döneminde çeşitli finansal uygulamalarla kendi öz kaynaklarından reel sektörü yönelik olarak yaklaşık 560 milyon YTL kaynak oluşturduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, 12 bin 155 reel sektör üyesinin de bu hizmetten faydalandığını kaydetti. TOBB olarak yeni bir kredi paketine başlamasının sebebinin, Türkiye’nin geleceğini ve müteşebbüsüne güvenmek olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, “Özellikle küresel ekonomik daralma süreci başta sanayiciler ve ihracatçılar olmak üzere hepimizi etkilemeye başladı. Bundan en az zararla etkilenmek için, öncelikle finans kanallarını işler halde tutmak zorundayız. Zira finans kanalı vücudun içinde akan kan gibidir. Kan akışı olmazsa organlar hayatta kalamaz” dedi.

Dolayısıyla finansal sisteme erişimin her zamankinden önemli hale geldiğine işaret eden Rifat Hisarcıklıoğlu, finansmana erişimin kuvvetlenmesi şirketlerin rekabet gücünü artıracak önemli bir faktör olduğunu ifade etti.

Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Şahap Kavcıoğlu, 100 milyon YTL kaynakla beraber KOBİ’lere kullandırılacak 1.5 milyar YTL’lik kredinin geri dönüşümünün 2 milyar YTL olacağını ifade ederek, Halk Bankası’nın 240 ticaret ve sanayi odasıyla birlikte KOBİ’lere düşük faizli kredi kullanımı için anlaşma yaptığını anımsattı. Kavcıoğlu, 2 milyar YTL dolayındaki kredinin riskinin ise 1 milyar YTL olduğun söyledi.

Editör: TE Bilişim