Kleopatra'nın Kız Kardeşi Efes'te mi?

İki bin yıllık siyasi cinayetin ipuçları Efes'te... Antik kentteki kazılarda bir kadına ait anıt mezar bulundu. Arkeologlara göre mezar, Mısır'ın ünlü kraliçesi Kleopatra'nın, iktidar kavgası yüzünden sürgüne gönderdiği kızkardeşine ait.

Efes'in merkezinde, Oktagon adı verilen anıt mezar... Mezarın genç bir kadına ait olması arkeologların dikkatini çekti. Çünkü antik kente gömülmek için ya aristokrat olmak ya da kente kalıcı bir eser bırakmak gerekiyordu.

Avusturya Bilim Akademisi Üyesi Arkeolog Hilke Thür, "Bu mezar, genç bir kadına ait. Üstelik sekizgen oluşuyla da İskenderiye'deki Faros Feneri'ne bir gönderme olabilirdi." diyor. Buradan yola çıkan arkeologlar, Milattan önce 41'de Kleopatra'nın, kız kardeşi Arsinoe'yi Efes'e sürgüne gönderdiği bilgisiyle varsayımlarını güçlendirdi.

Mezardan çıkarılan iskelet üzerinde yapılan araştırmaya göre, Prenses Arsione öldüğünde 15 yaşındaydı. Arkeolog Hilke Thür, "Büyük olasılıkla Arsione, iktidar savaşının uzantısı olarak Kleopatra ve Antonius tarafından sürgüne gönderildi ve burada öldürüldü." diye konuştu. Mezarın bulunmasıyla bir bölümü aydınlanan siyasi cinayet, görünen o ki; bilim adamlarının bir süre ilgisini çekecek.

Editör: TE Bilişim