KKTC'de Derviş Dönemi Başlıyor

Kıbrıs Türk halkı gelecek 5 yıl için görev yapacak yeni cumhurbaşkanını belirledi.

6’sı bağımsız 7 adayın katıldığı seçimde, Başbakan ve Ulusal Birlik Partisi’nin adayı Derviş Eroğlu, gayri resmi sonuçlara göre Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yeni cumhurbaşkanı seçildi.

Kıbrıs sorunun çözümüne yönelik müzakereleri de, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas ile Türk tarafı adına Derviş Eroğlu sürdürecek.

Eroğlu oyların yüzde 50,38’ini alarak ilk turda zaferini ilan etti. Bağımsız aday Cumhurbaşkanı Talat ise yüzde 42,85 oy aldı.

Teşekkür konuşmasında, "Kimse müzakere masasından kaçmamı beklemesin" diyen Derviş Eroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Halkımın haklarını müzakare masasında savunacağım. Bugüne kadar müzakareler nasıl devam ettiyse, anavatan Türkiye ile ilişkiler en üst düzeye çıkarılarak bundan sonra da öyle devam edecektir."

Öte yandan Eroğlu’nun ilk turdaki zaferi, gözleri 50 sandalyeli Cumhuriyet Meclisi’nde milletvekili sayısı 24’e düşen Ulusal Birlik Partisi hükümetine çevirdi.

Bu durumda ülkede yeni hükümet arayışları gündeme gelecek ve yeniden koalisyon hükümeti kurulacak.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde Derviş Eroğlu’nu destekleyen ve 5 milletvekili bulunan Demokrat Parti ile koalisyona gidileceği yorumları yapılıyor.

Rum tarafında ise bu bayrak değişimi "olumsuz" bir gelişme olarak değerlendirildi.

Rum Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu, Eroğlu’nun açıklamaları ve görüşleri gözönüne alındığında, alınan sonucun olumsuz bir gelişme olduğunu söyledi.

"Kıbrıs Türk Halkına Desteğimiz Sürecek"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Derviş Eroğlu’nu kutladı.

Abdullah Gül, Kıbrıs ile ilgili olarak adil ve kalıcı barış hedefine ulaşılması yönünde Kıbrıs Türk halkının göstermiş olduğu azim ve iradeye verilen desteğin süreceğini bildirdi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamada Gül, mesajında şunları kaydetti:

"Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde dün (18.04.2010) gerçekleştirilen seçimlerde Cumhurbaşkanlığına seçilmeniz münasebetiyle en içten tebriklerimi ifade ediyorum.

Engin devlet tecrübesine sahip bir lider olarak, Cumhurbaşkanlığınız döneminde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin daha güçlü, müreffeh ve uluslararası camiayla bütünleşmiş bir noktaya ulaşacağına inancım tamdır.

Milli davamız Kıbrıs’ta devam eden BM müzakerelerinin adil ve kalıcı bir çözüme ulaşması, Türkiye’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin her zaman en samimi müşterek arzu ve hedefi olmuştur. Bu hedefe ulaşılması yönünde Kıbrıs Türk halkının göstermiş olduğu azim ve iradeyi dün olduğu gibi bundan sonra da desteklemeye devam edecek, Kıbrıs Türk halkının verdiği haklı mücadelenin hedefine ulaşması için anavatan ve garantör olarak sorumluluklarımızı kararlılıkla yerine getirmeyi sürdüreceğiz."

Editör: TE Bilişim