Kıyafetlerimiz Elektrik Üretecek

İstanbul Tekstil ve Hazır Giyim Araştırma ve Geliştirme Merkezi (İTA) koordinatörlüğünde, üniversite-sanayi işbirliğiyle üretilecek solar liflerle, dokuma ya da örme kumaştan elektrik üretilmesi planlandığı bildirildi.

İTA Ar-Ge Departman Yöneticisi Ramazan Erdem ve Ar-Ge Tekstil Birimi Sorumlusu Nilgün Tülü'den alınan bilgiye göre, Türk tekstil sektörünün ekonomik gelişimini, ulusal ve uluslararası pazarlarda rekabet gücünü artırmak, üniversite-sanayi işbirliğiyle yüksek kalite ve daha uygun maliyetlerde üretilebilecek ürünlerin, Türkiye'de üretilmesi yoluyla ithalatın azaltılması ve Türk ekonomisine pozitif katkı sağlanması amacıyla çeşitli projeler üretiliyor.

Bu çerçevede oluşturulan ''Solar Lif Üretimi ve Ticarileştirilmesi'' adlı projeyle de solar enerjiyle elektrik üretimini hemen her yüzeyde mümkün kılmak hedefleniyor.

Günümüzde kullanılan, ancak elastikiyet yetersizliğinden dolayı kullanım alanları çok kısıtlı olan ''Solar hücreler''in, maliyet yüksekliği nedeniyle de kullanımının yaygınlaştırılamadığını belirten yetkililer, güneş enerjisini elektrik enerjisine çevirecek yapıda lifler üretmenin, bu sıkıntıyı ortadan kaldırmaya aday göründüğünü ifade etti.

Yetkililer, fosil yakıtların azalması, sera gazlarının artışı ve hızla artan dünya nüfusunun, alternatif ve yeni enerji üretim tekniklerinin kullanımını neredeyse zorunlu hale getirdiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

''Günümüzdeki teknolojiler yeterince kullanıcı dostu ve her alanda uygulanabilir olmadığı gibi aynı zamanda henüz yeterince uygun fiyatlarla pazarlanamıyor. Solar liflerin üretimiyle elektrik üretiminin uygulama alanları çok genişleyecektir. Solar lifler perdeler, şemsiyeler, hazır giyim ürünleri, döşemelik kumaşlar, çadırlar, dizüstü bilgisayar çantaları, ilan panoları, bot, otomobil, uçak gibi araçların yüzeyinde kullanılabilir.''
Solar liflerin, dokuma ya da örme kumaş olarak üretildikten sonra istenilen şekilde kullanılabilecek hale getirilebileceğini belirten yetkililer, projenin hayata geçirilmesi durumunda, cep telefonunu şarj edebilecek ceket ve dizüstü bilgisayarı şarj edebilecek çadır gibi ürünlerin üretilebileceğini bildirdi.
Editör: TE Bilişim