Kış Motorini Piyasada 

Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. (Tüpraş) Genel Müdürü Yavuz Erkut, bugün itibariyle soğuk havalara daha dayanıklı olan ''kış motorinini'' piyasaya süreceklerini bildirdi.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Erkut, son 5 yıldır yüzde 90'ın üzerinde kapasiteyle çalışan Tüpraş'ın, küresel ekonomik krizin etkisi ve buna bağlı Akdeniz piyasasında talebin düşmesi nedeniyle, yüzde 70 kapasitede çalışmaya başladığını söyledi.

Küresel ekonomik kriz nedeniyle iç piyasada ve yurtdışında talep daralması meydana geldiğini vurgulayan Erkut, bu çerçevede geçen yılın 9 ayında 4,8 milyon ton olan ihracatın bu yılın 9 ayında 2,4 milyon ton düzeyine düştüğünü kaydetti.

Erkut, ''İhracatımızda yüzde 70 düşüş var. Değer olarak baktığımızda geçen yılın 9 ayında 3,8 milyar dolar olan ihracatımız bu yılın 9 ayında sadece 1,2 milyar dolar olarak gerçekleşti'' dedi.

Rafinaj sektöründe ABD ve Akdeniz'de kapasite kullanımında meydana gelen azalmanın ancak talep artışıyla eski seviyelerine çıkabileceğini ifade eden Erkut, sektördeki düzelmenin 2010'da da tam olarak gerçekleşemeyeceğini ve sektörün pozitif sinyallerinin 2011'e doğru kayacağını söyledi.

Tüpraş'tan Kış Motorini

Aslında 1 Kasım itibariyle AB paralelinde taşıtlarda akaryakıt olarak 10 PPM motorin kullanılması gerektiğini ifade eden Erkut, piyasada karmaşa olmasın diye havayı kirletme oranı çok fazla olan 1000 PPM'lik motorinin kullanımının da engellenmediğine dikkat çekti.

1000 PPM motorinin hem ithal edildiğini hem de 10 PPM'e göre çok daha kalitesiz olduğunu belirten Erkut, fakat vergide ise düşük kükürtlü motorinin desteklenmesi gerekirken, 1000 PPM'lik yüksek kükürtlü motorinin desteklendiğini kaydetti.

Erkut, ''Hem 10 PPM hem 1000 PPM'in bizden çıkışı 86 kuruş. Pompaya gittiğinizde ise litre başına 1000 PPM'e 2,66 lira öderken, 10 PPM'e 2,80 lira ödeniyor. Vergilerin eşitlenmesi gerekiyor'' diye konuştu.

Bugün itibariyle ''kış motorinini'' piyasaya süreceklerini belirten Erkut, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:

''Kış motorininde herhangi bir fiyat farkı olmayacak. Standart motorinde (10 PPM) donma noktası eksi 15 derece. Biz kışa hazırlık için donma noktasını eksi 25 yaptık. Bulutlanma noktasını da eksi 10 dereceye çıkarttık. Buradaki fiyat farkını da piyasaya yansıtmayacağız. Yine kış motorinini de 86 kuruştan vereceğiz ama pompadaki fiyatlar farklı olabilecek.''

Motorin ve Benzin Tüketimi

Türkiye'nin, Akdeniz Bölgesi geneli gibi motorin açığı artan bir ülke olduğuna işaret eden Erkut, geçen yıl iç piyasaya 2 milyon ton benzin sattıklarını, dış piyasaya ise 2,6 milyon ton benzin sattıklarını kaydetti.

Türkiye'nin 8 milyon ton motorini ise ithal ettiğini ifade eden Erkut, bunun piyasanın ters gelişmesine neden olduğunu anlattı.

Bugün kırsal motorinde ÖTV ve KDV miktarının litrede 1,49 lira, benzinde ise 2,20 lira olduğunu işaret eden Erkut, şöyle konuştu:

''Biz motorini 86 kuruşa, benzini ise 84 kuruşa satıyoruz. Ama benzindeki 84 kuruş pompada 3,35 lira olarak tüketiciye sunuluyor. 86 kuruşa sattığımız motorin ise pompada 2,66 lira oluyor. Bu da tüketicinin ucuza yönelmesine neden oluyor. Önerimiz, benzindeki vergi oranının motorinle eşit düzeye getirilmesi.''

Tüpraş'tan Yeni Yatırım

Piyasanın motorine yönelmesi nedeniyle Tüpraş olarak fuel-oil dönüşüm ünitesi yatırımı yapacaklarını belirten Erkut, söz konusu yatırımın teknik ihalesinin tamamlandığını ve lisanslarının satın alındığını bildirdi.

Erkut, söz konusu yatırım devreye girdiği zaman 4,2 milyon tonluk siyah ürünün 2,5 milyon ton motorin ve 700 bin ton benzine dönüşeceğini söyledi.

Erkut, ''Ham petrol ünitesi olmayan yeni bir rafineri yatırımı yapacağımızı söyleyebilirim. Katma değeri çok yüksek bir ürün olacak ve Türkiye'deki talebe de uygun bir yatırım olacak'' dedi.

Editör: TE Bilişim