"Kırkpınar Semah ve Nazar Boncuğu"
 
ANKARA - Kültür ve Turizm Bakanlığı, UNESCO'NUN kültürel mirasın korunması için oluşturduğu listede semah, geleneksel sohbet toplantıları, Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali, nazar boncuğu ve tören keşkeğinin yer almasını önerecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, UNESCO tarafından 2003 yılında kabul edilen Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi kapsamında temsil listesine girmek üzere aday dosyaları belirleme çalışmaları tamamlandı. Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan semah, geleneksel sohbet toplantıları, Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali, nazar boncuğu ve tören keşkeği geleneği adlı dosyalar, UNESCO Genel Merkezine gönderildi.

İnsanlığın binlerce yıldır kuşaktan kuşağa aktararak yaşattığı ortak bellek niteliği taşıyan somut olmayan kültürel mirası korumayı, geleceğe aktarmayı tüm insanlığın sorumluluğu olarak değerlendiren UNESCO'nun imzaladığı sözleşme doğrultusunda oluşturduğu ve güncellediği temsil listesi için gönderilen dosyalar ile ilgili değerlendirme çalışmaları 1 yıl sürecek.

Sözleşmeye, 2006 yılında taraf olan Türkiye'nin tanıtımının yanı sıra, yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde duyarlılığı artırmak ve somut olmayan kültürel mirası gelecek kuşaklara etkin bir şekilde aktarmak amacıyla hazırlanan dosyaların değerlendirme sonuçları, UNESCO tarafından 2010 yılı sonunda ilan edilecek.

Editör: TE Bilişim