Key'de İkinci Şans

Çiçek, Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, 2007 yılında çıkarılan 5664 sayılı "Konut Edindirme Yardımı Hak Sahiplerine Ödeme Yapılmasına Dair Kanun"a atıfta bulunarak, kanun kapsamında 8 milyon 630 bin 604 hak sahibine ilişkin listenin 27 Temmuz 2007 tarihli Resmi Gazete'de yayınlandığını ve tarihten itibaren Ziraat Bankası'ndan ödemelere başlandığını hatırlattı.

Bu kapsamda, 11 Kasım 2009 tarihi itibarıyla 5 milyon 397 bin 382 hak sahibine 2 katrilyon 544 trilyon ödeme yapıldığını belirten Çiçek, buna rağmen halen konuyla ilgili zaman zaman şikayetler geldiğine dikkati çekti.

İlan edilen listede isimleri yer almadığı halde KEY ödemesi almaya hak kazandıklarını ileri sürenler olduğunu, bunlarla ilgili kurumlara ek süre verildiğini ancak hala aksaklıklar yaşandığını anlatan Çiçek, halen ilgili kurumlardan Ziraat Bankası'na bildirilmemiş listeler olduğunu söyledi.

"Gelinen bu noktada, hak sahibi olduğu tespit edilmiş ancak isimleri süresi içerisinde bankaya iletilememiş olanlar için yeni bir yasal düzenleme yapma mecburiyeti var" diyen Çiçek, temel düşüncelerinin "hak sahibi olan kim varsa bunun hakkını ödemek" olduğuna işaret etti.

Hükümet'in aldığı kararların bu yönde olduğunu vurgulayan Çiçek, bugüne kadar 5 milyondan fazla kişiye ödeme yapılırken diğerlerine yapılmamış olmasının, kayıtların düzgün tutulmaması ya da kişilerin hak sahipliği noktasındaki bazı sıkıntılardan kaynaklandığını dile getirdi.

Çiçek, "Dolayısıyla bu mağduriyetlerin giderilebilmesi bakımından yeni bir başvuruya imkan verecek ve hak sahiplerinin haklarının iadesine kısa sürede imkan verecek bir yasal düzenlemeye ihtiyaç var. Bunu yetiştirebilirsek bugün TBMM'ye göndereceğiz. Meclis takvimi de uygun düşürse yıl sonuna kadar bunu çıkarabilirsek iyi olacak. Hükümet olarak bu haksızlığın giderilmesi için bugün bir karar almış olduk" dedi.

Editör: TE Bilişim