KEY Mağdurlarına Müjde!

KEY ödemelerine ilişkin kanun Meclis'te kabul edildi. Kurum ve kuruluşlar 1 ay süre içinde bildirim yapacak. Hatalı bildirim nedeniyle paralarını alamayanlar bu haktan yararlanabilecek. Gecikmeli alanlara yüzde 10'luk bir artışla ödeme yapılacak.

3 Milyon Kişiye Müjde

Yeni yasayla hak sahiplerine ilişkin bilgilerin bankaya bildirilmesi için ilgili kurum ve kuruluşlara verilen 8 aylık süre bir ay daha uzatılacak. 28 Temmuz 2008 tarihinden sonra, Resmi Gazete'de yayınlanan listede hatalı olarak ismi bulunan yaklaşık 3 milyon kişi böylece bir hakka daha kavuşmuş olacak.

Hatalı bildirimlerin düzeltilmesi ile ilgili süre 31 Aralık 2010 tarihinde sona erecek.

Kayıtları deprem, sel, yangın gibi nedenlerle zayi olan hak sahiplerinin KEY ödemelerinden yararlanabilmesi için, kurum ve kuruluşların, bildirimlerine, bu kişilerin bilgilerinin söz konusu nedenlerle zayi olduğuna ilişkin mahkeme kararını eklemeleri ve bu kişilerin çalıştıkları tarihleri bildirmeleri yeterli olacak.

Belediyeler, kanunda belirlenen kriterlere ve nema hesaplama yöntemine göre, nemalandıracakları tutarı kendi kaynaklarından çalışanlarına ödeyebilecek.

Hatalara ilişkin düzeltme ve bildirimler 3'er aylık aralıklarla yapılabilecek. Böylece, bilgileri hatasız olan hak sahipleri, tüm listeye ilişkin düzeltme sürecinin tamamlanmasını beklemeden KEY ödemelerini alabilecek. Bu düzeltme sırasında 30 Haziran 2010 tarihinden sonra yeni hak sahibi bildirimi yapılamayacak. Düzeltmeler neticesinde hazırlanacak son liste 31 Mart 2011 tarihine kadar EGYO'ya gönderilecek.

KEY ödemelerini gecikmeli olarak almak durumunda kalan hak sahiplerine ödenecek tutarlar, ilk ilan tarihinde yüzde 10 artışla verilecek. Ödemelerin daha sonraki dönemlerde yapılması halinde, geçen her üç aylık dönem için ilave yüzde 1,25 artış uygulanacak.

Müjde Değil Makyaj

Yasayı NTV'de değerlendiren Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel, yasanın KEY mağdurları için müjde olmadığını söyledi. Tezel şunları söyledi: "Şu anda Meclis'ten geçen yasa, tasarının aynısı Meclis'te herhangi bir değişiklik yapılmadı. Bu yasa 5.8 milyon KEY mağduruna çözüm getirmiyor. Sadece listenin açıklanmasını 2011'in Mart ayına kadar uzatıyor."

Editör: TE Bilişim