İzmir'in Ciğerleri Yandı     

İZMİR'in Bornova İlçesi'ne bağlı Çiçekli Köyü yakınlarında henüz belirlenemeyen bir nedenle çıkan yangında, 200 hektarlık kızılçam ormanı kül oldu. Alevlerin tehdit ettiği yerleşim yerlerinden Evka-3 semti ile İzyuva bölgesinde oturanlar büyük korku yaşadı. Ormana yakın apartmanlarda oturanlar evlerini terk etti. Alevler, evlere sıçramadan söndürülürken, Bornova Mezarlığı'na yakın bölge ise henüz kontrol altına alınamadı. Yangın söndürme çalışmalarına katılan 9 amfibi uçağı ve 7 helikopter, İzmir Körfezi'nden aldıkları suyu alevlerin üzerine bıraktı.

Bugün saat 15.45'de Çiçekli Köyü doğusundaki ormanlık alanda belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Dumanları gören görevliler ve vatandaşlar İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'ne bilgi verdi. Rüzgarın da etkisiyle kısa sürede genişleyen alevler, kızılçam ağaçlarıyla kaplı ormanda yayıldı. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü, kentin akciğeri olan ormanlık alandaki yangına havadan ve karadan müdahale etti. Onlarca arazöz, iş makinesi, söndürme işçileri, itfaiye ekiplerinin yanı sıra, 4'ü Muğla ve Antalya'dan gelen toplam 9 amfibi uçak ve 7 helikopter de yeşili yutan, İzmir'in zümrüt ormanlarını karartan yangını söndürebilmek için mücadele etti. Uçaklar ve helikopteler İzmir Körfezi'nden defalarca aldıkları suyu, alevlerin üzerine bıraktı.

ALEVLER EVLERE YAKLAŞTI

İzmir-Manisa karayoluna yaklaşık bir kilometre uzaklıkta başlayıp, İzmir yönüne ilerleyen alevler, kentin Manisa çıkışındaki Bornova İlçesi'nde Evka-3 semti ile İzyuva Kooperatifi'nin bulunduğu bölgeye yaklaştı.

Kentin üzerine kaplayan yoğun dumanın ardından alevlerin de yaklaşmasıyla büyük korku yaşayan çok sayıda aile, çocuklarını alıp evlerini ve bölgeyi terk etti. Bazıları da ellerindeki hortumlarla yaklaşan alevleri söndürmek için çaba harcadı. Ekiplerin havadan ve karadan yoğun mücadelesiyle bu bölgedeki alevler yerleşim yerlerine zarar vermeden söndürüldü.

200 HEKTAR KÜL OLDU

Başta Bornovalılar olmak üzere İzmir'de büyük korkuya yol açan, herkesin yüreğini ağzına getiren yangın, 200 hektar kızılçam ormanını kül etti. Kısmen kontrol altına alınan yangının Bornova Mezarlığı yakınında ise devam ettiği, henüz söndürülemediği bildirildi.

Bölgedeki bazı köylüler, yangının yüksek gerilim hattından sıçrayan kıvılcımlar nedeniyle çıktığını öne sürdü. Yangın bölgesine gelen İzmir Vali Yardımcısı Mustafa Aydın ile İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Çiftçi ise henüz yangının çıkış nedeniyle ilgili bir tespitlerinin olmadığını söyledi. Söndürme çalışmalarının ardından çıkış nedeninin de araştırılacağı bildirildi. Jandarma da yangınla ilgili soruşturma başlattı.

KOCAOĞLU: "ELİMİZDE NET BİLGİ YOK"

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Bornava ilçesine bağlı Çiçekliköy mevkindeki orman yangının çıkış nedeni ve ne kadar alanda etkili olduğu konusunda net bilgi olmadığını bildirdi.

Kocaoğlu, yangın bölgesinde incelemelerde bulunduktan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Orman Müdürlüğüne bağlı ekiplerin ve itfaiyenin destekleriyle yangının bir nokta haricinde söndürüldüğünü belirterek, her ihtimale karşı ekiplerin yangın bölgesinde beklediğini söyledi.

Yangına yoğun şekilde müdahale edildiğini dile getiren Kocaoğlu, şunları kaydetti:

“Sevindirici olan tarafı, yangında can kaybının bulunmaması. Buraları karış karış bilirim, anılarım vardı. Yangın, beni derinden üzdü. Bugün Foça'daydım, olayı duyar duymaz yangın bölgesine geldim. Yangının çıkış nedeni ve ne kadarlık bir alanda etkili olduğu konusunda net bilgi yok.”

HAVA GÜCÜMÜZÜN YÜZDE 50'SİNİ KULLANDIK

Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, Çiçekli Köy'deki yangın alanında inceleme yaptıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı, Genel Müdür Kahveci, “Bugün İzmir'in Bornova ve Ailağa İlçeleri'nde iki üzücü yangın yaşadık. Bornova'daki yangın, bugün saat 16.00 sıralarında başladı. Buradaki yangına, 11 helikopter, 5 amfibi, 5 de söndürme uçağıyla havadan müdahale ettik. Orman Genel Müdürlüğü'nün hava gücünün yüzde 50'sini buraya yönlendirdik ve kullandık. Zaten 40 hava gücümüz vardı. Bunun yüzde 50'sini buraya yönlendirerek kullandık.

Karadan ise 500 söndürme işçisi, 50 mühendis ve 100 iş makinasıyla müdahale ettik, 4 saatlik mücadeleyle saat 20.00 sıralarında yangını tamamen kontrol altına aldık. Şiddetli poyrazla da mücadale ettik, bu çalışmalarımızı zorlaştırdı. Şu an bölgede ekiplerimiz soğutma çalışmalarını yapıyor, her hangi bir patlama olduğunda yangına müdahale edecekler. Yangın tarım alanından çıktı. Ancak kesin çıkış nedeni belli değil. Sabotaj ihtimali görünmüyor, yangının kesin çıkış nedeni jandarmanın yapacağı soruşma sonrası ortaya çıkacak. Yangında, 200 hektarlık alan zarar gördü. Bunlar da 70- 80 yıllık çam ağaçları ve yer yer de makilik olan alanlardı. İzmirlilere de güzel haberi vermek istiyorum, Sonbahar'da burayı tekrardan ağaçlandırıp her metrekaresini yeşillendireceğiz” dedi.(DHA)

Editör: TE Bilişim