İthalatta Aylık Düşüş 8 Milyar Dolar

Bu yılın temmuz ayında 20.5 milyar dolarla zirve yapan aylık ithalat, son dört aydır sürekli düşüyor. Kasım ayı ithalatının 12.6 milyar dolar olması bekleniyor. Bakan Tüzmen, “2009’da yıllık ithalat 50 milyar dolar düşer” dedi

Global kriz Türkiye’nin yalnızca ihracatını değil, ithalatını da düşürüyor. Değer olarak ithalattaki düşüş ihracattan daha hızlı olduğu için ihracatın ithalatı karşılama oranında da yeniden yüzde 70 düzeyleri görülmeye başladı.
Kasım ayı ön verileri ithalatın 12.6 milyar dolara gerileyeceğini ortaya koydu. Türkiye’nin aylık ithalatı iki ay öncesine kadar 18 milyar dolar, geçtiğimiz temmuz ayında 20.5 milyar dolardı. Kasımda 12.6 milyar dolara düşmesi demek, ithalatta son dört ayda aylık olarak 7.9 milyar dolarlık bir düşüş anlamına geliyor.
Yıllık ithalat 200’ü geçebilir
Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, 2009 yılında Türkiye’nin ithalatının 50 milyar dolar azalacağını söyledi. Türkiye’nin 2007 ithalatı 170 milyar dolardı. 2008 sonu itibariyle 200 milyar doları aşması bekleniyor.
Ocak-Ekim 2008 itibariyle 178.4 milyar dolara ulaşmış durumda. 12.6 milyar dolarlık kasım ithalatı eklendiğinde ocak - kasım itibariyle 191 milyar dolara çıkıyor. Aralıkta da kasım ayı kadar ithalat olması halinde 2008 yıllık ithalat 200 milyar doları biraz geçecek. Ancak Bakan Tüzmen 2009’da bu değerin yüzde 25’i kadar bir düşüş tahmin ediyor. Buna göre, Türkiye’nin ithalatı 2009’da 150 milyar dolar düzeyine gerileyecek.

Kur etkisi de var
Global kriz Türkiye ekonomisinde büyüme hızını kesti. Hem iç hem dış talepteki gerileme üretimi düşürdü. Bu da ithalata talebi azalttı. Ancak ithalatta kur ve fiyat etkisi de var. Kurlar yükseldiği için ithalat fiyatları arttı. Bunun yanı sıra Türkiye’nin ithalatında büyük miktarı oluşturan petrol ve diğer bazı emtianın fiyatları düştü.
Bakan Tüzmen, “Türkiye, düşük döviz kurları nedeniyle büyük miktarlarda ara mal ithal ederek bunları işleyip ihraç ediyordu. Sanayicimiz, ihracatçımız dünya pazarlarındaki paylarını korumak ve pazarlarını başkalarına kaptırmamak için yerli ara mal yerine, ucuz ara mal ithal ederek ihracatını sürdürdü.
Şimdi, gerek dünya pazarlarındaki daralmaya bağlı olarak, gerekse döviz kurlarının yükselmesi nedeniyle ithalatımızda ciddi düşüşler yaşanıyor. Bugünkü durumun devam etmesi halinde, 2009 yılında ithalatımız yaklaşık 50 milyar dolar azalır” dedi

Editör: TE Bilişim