İşte Zirveden Çıkan Kritik Kararlar

İşte toplantıdan çıkan kritik sonuçlar: 

* ABD’den bir ilk; Obama, El Kaide ile ile PKK’yı aynı kefeye koydu. “Senin teröristin, benim teröristim devri bitti."

* Obama'dan Kürt açılımına destek geldi.

* Türkiye ile ABD arasındaki "model ortaklığın" içi dolduruluyor. İki ülke arasında Ekonomi ve Ticaret Komitesi kuruluyor.

* ABD'den Türkiye'nin İran arabuluculuğuna destek geldi. Obama, "Çabalarınızı önemsiyoruz" mesajı verdi.

* ABD Başkanı, Ermeni sorunu konusunda bastırıyor: "İmzaladığınız protokolü, hızlıca uygulamaya koyun."

* Afganistan konusunda Türkiye'den taviz yok. Erdoğan: Türk askerine kısıtlamalarda esneme yapmayacağız. "Ancak askeri eğitim katkısını arttırabiliriz."

* Beklenen yine oldu: Obama "ruhban okulunu açın" dedi.

Görüşmenin detayları

Görüşmenin ardından yapılan basın açıklamasında, Obama, Erdoğan'ı "arkadaşım" olarak nitelendirirken, özellikle İran konusunda Türkiye'nin önemli rol oynayabileceğine dikkat çekti.

Erdoğan da Obama'nın Ankara ziyareti sırasında açıkladığı "model ortaklık" konusunda atılacak adımları anlattı. Her iki ülke lideri de terörle mücadele konusundaki kararlılıklarına vurgu yaptı.

Başbakan Erdoğan ve beraberindeki Türk heyeti görüşme için geldiği Beyaz Saray'da, ABD Protokol Şefi Capricia Penawac Marshall tarafından karşılandı. Görüşme 1 saat 40 dakika sürdü.

Erdoğan'ın Roosevelt Salonu'ndaki Beyaz Saray özel defterini imzalamasının ardından görüşmeye geçildi.

Obama'nn açıklaması

Obama gazetecilere yaptığı açıklamada, her iki ülkenin de "her nerede olursa olsun terörizmi yenme kararlılıklarını" yinelediklerini söyledi.

Obama ayrıca, İran'ın nükleer programıyla ilgili uluslararası sorunu çözüm yoluna sokulmasında Türkiye'nin "önemli bir oyuncu" olabileceğine inandığını ifade etti.

Obama, "Türkiye'nin laik, demokratik hukukun üstünlüğüne saygı duyan ve beraberinde çoğunluğu Müslüman bir ülke olması, nedeniyle yalnızca bölgesinde değil dünyada karşılıklı anlayış, istikrar ve barışa çok önemli katkı yapacağını gösteriyor" dedi.

ABD Başkanı ayrıca, bugün 7 askerin şehit olduğu terör saldırılarından dolayı Erdoğan'a başsağlığı dilediğini belirtti. 

Erdoğan'a Türk-Ermeni ilişkilerinin normalleştirilmesi sürecinde attığı adımlardan dolayı teşekkür ettiğini anlatan Obama, bu süreci devam ettirmesi için Başbakan'a cesaretlendirdiğini de sözlerine ekledi. Obama ayrıca Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılması yönündeki çağrısını da sözlerine ekledi.

Obama Erdoğan’ı, Kürt açılımı konusunda izlediği politikalardan dolayı överken, Türkiye’den bu doğrultudaki adımlarını sürdürmesini istedi.

 

Erdoğan'ın açıklaması

Erdoğan da açıklamasında İran'ın nükleer programıyla ilgili sorunun diplomatik yollardan çözüme kavuşturulması için elinden geleni yapmaya hazır olduğunu vurguladı.

Başbakan, görüşmede, Ermenistan ile Azerbaycan arasında Yukarı Karabağ meselesinin çözümüyle ilgili sürece verilen önemi vurguladıklarını söyledi.

Erdoğan, "Artık model ortaklıkta ilşkilerin içeriğinin nasıl doldurulacağının adımları atılmaya başlandı. Bunun ekonomik, ilim, sanat, askeri birçok boyutu var" diye konuştu. Başbakan'ın verdiği bilgiye göre, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, bu süreci idare etme konusunda görevlendirildi.

Görüşmede Afganistan meselesine de değinildiğini belirten Erdoğan, Türkiye'nin Afgan güçlerin eğitimi konusunda attığı adımları değerlendirdiklerini vurguladı.

Çift limuzinle geldi

Erdoğan, Beyaz Saray'a gelişinde konvoyunda birbirinin aynı iki limuzin yer aldı. Bu, ABD Başkanlarına uygulanan bir

güvenlik önlemi. Konvoyda aynı makam aracından iki tane tutuluyor. Böylelikle, Başkan'ın hangi araçta olduğu anlaşılmıyor. 

Kritik görüşmenin gündemini Afganistan'a asker gönderilmesi konusunun yanısıra Türk-Ermeni ilişkileri ve Ortadoğu'daki son durum oluşturdu. 

Türk heyetinde görüşmeye Erdoğan'ın yanısıra yedi önemli isim daha katıldı. 

Bu isimler Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Devlet Bakanı Egemen Bağış, Bayındırlık Bakanı Mustafa Demir, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy, milletvekillerini temsilen eski bakan Kürşad Tüzmen.

General de görüşmede

Ancak görüşmeye katılan en önemli isimlerden birisi de Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner. Özellikle Afganistan konusu görüşülürken Güner'in görüşmedeki varlığının öneminin altı çiziliyor.

ABD tarafında da yine çok önemli isimler görüşmeye katıldı. Obama'nın yanısıra Başkan Yardımcısı Joe Biden da görüşmede hazır bulundu. Böylelikle, Turgut Özal döneminden bu yana ilk kez Başkan ve Başkan Yardımcısı bir Türk başbakanıyla yapılan görüşmeye birlikte girmiş oldu.
 

 

 

Toplantıya ABD tarafından ayrıca Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Ulusal Güvenlik Danışmanı James Jones, Yardımcısı Tom Donilon, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Phil Gordon ve Başkan'ın Avrupa politikalarından özel danışmanı olan NATO uzmanı Elizabeth Sherwood-Randall da görüşmeye katılıyor.

Görüşmenin ardından Erdoğan ve Obama'nın ortak bir açıklama yapması bekleniyor. Öğleden sonra ise Erdoğan, Obama'nın onuruna verdiği yemeğe katılmasının ardından kaldığı otelde bir basın toplantısı düzenleyerek, temaslarını değerlendirecek. 

Başbakan, TSİ 23.00'te John Hopkins Üniversitesi'ndeki "21'inci Yüzyılda Diplomasi Yoluyla Barışı Tesis Eden Türkiye" konulu konuşmasından sonra, düşünce kuruluşu SETA'nın düzenleyeceği "Dünya Siyasetinde Türkiye" başlıklı toplantıda da bir konuşma gerçekleştirecek. (Zeynep Gürcanlı/ Hurriyet.com.tr)

Editör: TE Bilişim