İşte Yeni ÖTV'ye Göre Otomobil Fiyatları

15 Mart’ta 1.600 cc motor hacmine sahip otomobilde ÖTV’yi yüzde 37’den yüzde 18’e indiren hükümet, ikinci bir 3.5 ay için süreyi uzattı ancak vergi avantajını tırpanladı. 30 Eylül’e kadar 1.600 cc otomobillerde ÖTV yüzde 27 olacak. Bu orana çıkılınca otomobillere yüzde 7-7.7 arasında zam yapılması gerekecek. 1.600 cc üzerindeki otomobillerin vergi avantajı ise ortadan kalktı.

Bazı sektörlerdeki katma değer vergisi ve özel tüketim vergisi indirimlerini düzenleyen, sigara ve diğer tütün mamullerindeki maktu ÖTV’yi ise artıran Bakanlar Kurulu Kararı Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Karara göre, otomotiv ve beyaz eşyada 15 Mart tarihinde uygulamaya giren ÖTV indiriminde kapsam daraltıldı. Yeni düzenleme çerçevesinde ÖTV indirimi sadece 1.600 cc’ye kadar olan araçlar için 3.5 ay daha devam edecek. Normalde yüzde 37’lik ÖTV’ye tabi bu gruptaki binek otomobillerde, 15 Mart-15 Haziran arasında yüzde 18 olarak uygulanan ÖTV oranı, 16 Haziran-30 Eylül tarihleri arasında yüzde 27 olacak.

1.600’de eski oran

1.600 cc ve üzerindeki otomobillerde ise dünden itibaren normal ÖTV’ye dönüldü. Bu çerçevede, 1.600-2.000 cc arası otomobillerden yüzde 60, 2.000 cc’nin üzerindeki otomobillerden de yüzde 84 oranında ÖTV alınacak. 15 Mart’ta devreye giren sistemde bu segmentteki araçlara da ÖTV avantajı sınırlı olarak tanınmıştı. 2000 cc’ye kadar olan otomobillerden yüzde 54, 2.000 cc üstü otomobillerden ise yüzde 80 oranında ÖTV alınmıştı.

Söz konusu karar sonrası otomobillerin fiyatı ÖTV değişikliğinden dolayı yüzde 7 ile yüzde 7.7 oranında zamlanacak.

Örneğin 15 Mart’taki avantajlardan sonra fiyatı 30 bin liraya gerileyen bir otomobilin fiyatı 2 bin 300 lira zamlanacak ve 32 bin 300 liraya çıkacak. Söz konusu otomobil şayet ÖTV değişikliği hiç yapılmamış ve yüzde 37 olarak uygulanmış olsaydı 33 bin 650 TL’den satılıyor olacaktı.

OTOMOTİVCİ YENİ ORANLARI BEĞENMEDİ

Fabrikalar kapalı kalır


3.5 aylık süre için uzatılan ancak oranlarında değişiklik yapılan ÖTV indirimi otomotivcileri mutlu etmedi. ÖTV oranının 1.600 cc’lik otomobillerde yüzde 18’den 27’ye çıkarılması ve özellikle de ticari araçlara destek kararı çıkmaması, sektörün moralini bozdu. ÖTV’deki yeni düzenlemeyle otomobillerin anahtar teslim fiyatı en az yüzde 7 oranında artış gösterecek. Hafif ticari araç ve kamyonetlerdeki fiyat artışı ise yüzde 2 civarında olacak.

Aybar: Çok cazip değil ama yine de avantajlı

- Otomotiv Distribütörleri Derneği Başkanı ve Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, yaz döneminin kendine has durgunluğunun yanı sıra ÖTV oranlarının yükselmesinin geçen dönem kadar cazip şartları yaşatmayacak olsa da yine de sektöre bir miktar avantaj sağlayacağını kaydetti. Aybar, şunları söyledi: “ÖTV indirimi boyunca sektörde yaşanan hareketlilik stokların azalmasına yardımcı oldu, otomotiv sanayiinde çarklar döndü. Uygulamanın uzatılmış olması şartlar aynı olmasa da önemli bir gelişmedir. 3 aylık sürede bize olumlu sonuçlar getirdiği ortada.”

Ford: Ticaride katkıyı göremedik

- Ford Otosan Genel Müdür Başyardımcısı Nuri Otay, üç aylık dönem için açıklanan ÖTV indirim desteğini azalan oranlarda da olsa, olumlu bir adım olarak gördüklerini söyledi. Otay, “3 ay süre ile geçerli olan ÖTV indirimi özellikle binek otomobil pazarında stokları eritmeye ve nakit girişi sağlamaya yönelik önemli bir adımdı. Ancak küresel ekonomik krizden binek otomobillere oranla daha fazla etkilenen ticari araç pazarına ise istenen düzeyde bir katkısı olmadı. Ancak, Türkiye’nin en büyük otomotiv ihracat kalemini oluşturan ve büyük oranda istihdam sağlayan ticari araçları destekleyecek uygulamaların devreye alınmasına ihtiyaç vardır” dedi.

GM: Yaz daha da zayıf geçecek

- General Motors Türkiye Genel Müdürü Özcan Keklik, ÖTV konusunda beklentinin oranların aynı şekilde devam edeceği yönünde olduğunu belirterek, “Bu artıştan sonra fiyatlar yükselecek. Hiç olmamasından iyidir ancak zaten durgun geçen yaz aylarındaki satış şimdi daha zayıf geçecek gibi gözüküyor” dedi.

Orhon: Satışlar ilk dönem gibi olmaz

- TOYOTASA Genel Müdürü İbrahim Orhon, otomotiv sektörünün uzun vadeli planlar yapabilmesi için kademeli ÖTV artışının gerektiğini söyledi. İlk döneme göre satışların azalacağını belirten Orhon, şunları kaydetti: “Kasım ayından itibaren ÖTV indirimi bekleyenler vardı ve Mart’ta indirim gelince kısa sürede stoklara hücum oldu. Ama bu dönem gelen müşteriler birikimi olanlardı. Fakat normal zamanda asıl müşteriler kredi kullanarak otomotiv alanlar. Sektörün uzun vadeli planlar yapabilmesi için müşteri profilinin yine kredi kullanarak otomotiv alanlara dönmesi lazım. Ama bu indirimin bu kitleleri harekete geçireceğini düşünmüyorum.”

Tezer: ‘Ticari’ üretim yok sayılıyor

- Otomotiv Sanayi Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ercan Tezer, ilk 5 ayda satışları yüzde 50’den fazla gerileyen ağır ticari araç sektörüne yönelik hiçbir karar alınmamasını eleştirdi. Tezer, “Bu karar 3-4 ay kapalı veya dur-kalk halinde olan kamyon, ağır kamyon gibi ticari araç fabrikalarının önümüzdeki dönemde de kapalı kalacağını gösterir. Hükümet yaptığı kademeli geçişle iç piyasayı kısmen de olsa canlandırma yolunu seçti. Ancak üretimi yok saydığını da özellikle de ticari araca destek vermeyerek kanıtladı. Görünen o ki 30 Eylül’de ÖTV indirimi sona erecek. Bu karardan sonra ticari araç satışlarında hiçbir pozitif gelişme bekleyemiyorum” dedi.

Doğuş: Talep eskisi gibi olmaz

- 2009 yılının Ocak ve Şubat aylarında geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 40 seviyelerinde bir daralma yaşayan otomotiv pazarının Mart ayında açıklanan ÖTV teşvik düzenlemesi ile birlikte ivme kazandığını söyleyen Doğuş Otomotiv CEO’su Ali Bilaloğlu, “Özellikle 1.600 cc ve altı motora sahip binek araç satışlarında büyük bir artış kaydedildi. Bu düzenleme ile sektörün en büyük sorunu olan yüksek stok seviyeleri de eritilmiştir” dedi. Bilaloğlu, “Açıklanan ÖTV indirimi uygulamasının tek seferde kaldırılması yerine muhtemelen oranın kademeli olarak artırılması yönündeki karar ise sektör dinamiklerine olumlu yansıyacaktır” diye konuştu.

Kibar: Yeni oranlara alışmak 3 hafta alır

- HYUNDAI Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, ÖTV indiriminin sürmesinin olumlu ama kademe artışının sektörü yaz aylarında büyük ölçüde etkileyeceğini belirtti. Kibar, “Önümüzdeki 3 hafta tüketiciler yeni ÖTV oranlarını idrak etmeye çalışacak. Bu dönemde satışlarda önemli bir düşüş olacaktır. Canlılık geçtiğimiz 3 ay gibi olmasa da 3 haftanın ardından yeniden hareket gelecektir” diye konuştu.

Tofaş: Korkulan olmadı, yerli sattı

Tofaş CEO’su Ali Pandır, ÖTV indirimini olumlu karşıladıklarını belirterek, “Sektöre yönelik yapılan yeni teşvik sürecinin pozitif bir sonuç vermesini umut ediyoruz. Zira adeta sektöre can suyu niteliğinde olumlu katkı sağlayan hükümet desteğinin bir anda ve tamamen kaldırılmaması ve kademeli olarak azaltılması büyük önem arz etmekteydi” dedi. Pandır, şöyle devam etti: “ÖTV indiriminin ilk olarak yürürlüğe girdiği 15 Mart’tan itibaren ÖTV indirimi desteği sayesinde Tofaş olarak üretimi hızlandırıp kısa çalışma ödeneği başvurusundan vazgeçerken, eve gönderdiğimiz bin işçiyi de geri çağırıp vardiya sayısını artırmıştık. Ayrıca ‘ithal oto satışları patlar’ gibi bir durumun oluşmaması, 3 ayda satışların büyük çoğunluğunun Türkiye’de üretilen taşıtlar gelişmesi de dikkat çekici bir unsurdur.”

TAYSAD: Maalesef dağ fare doğurdu

- TAŞIT Araçları ve Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Ömer Burhanoğlu, Maliye Bakanlığı’nın ÖTV ve KDV indirimlerinin yeni oranlarla 30 Eylül 2009’a kadar uzatılması kararı ile ilgili olarak, “Bu kadar uzun süren çalışmaların sonunda devrimsel bir karar bekliyorduk ama maalesef dağ fare doğurdu” dedi. Burhanoğlu, açıklanan oranların kendileri için ‘sürpriz’ olduğunu, özellikle ticari araç tarafının ‘hayal kırıklığı yaşattığını’ belirterek, “Ocak ayına göre 3 mislinden fazla satış, 2 mislinden fazla üretim rakamına Mayıs ayında ulaşıldı. Böyle olumlu sonuçları olan bir model varken neden geriye gidildi anlamakta güçlük çekiyoruz” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim