İşte iş garantili üniversiteler

ÖSS sonuçları açıklandı. Sıra tercih yapmaya geldi. Sınav stresinden kurtulan öğrenciler şimdi de tercih kaygısı yaşıyor. Bu üniversitelerden mezun olanlar işsiz kalmıyor.
FacebookDiggDel.icio.usredditMixxStumbleUponGoogleYahooPazartesi 20.07.2009 - 09:21

Bu aşamada yapılacak tercihler öğrencilerin sadece üniversite eğitim süresini değil bütün yaşamını etkiliyor. Bu nedenle sınava giren yüz binlerce öğrenci şu sıralar önemli bir dönüm noktasında. 'Doğru tercih doğru geleceği belirler' mantığıyla akla gelen en önemli sorulardan biri de 'Tercih edeceğim bölümün iş garantisi var mı?' oluyor. BUGUN Gazetesi, iş garantisi veren üniversiteleri sizler için araştırdı.

DÜNYA DEĞİŞİYOR

Gelişmiş ülkelerde, öğrenciler üniversitelerin kalitesini ölçerken bir yandan da mezunların iş bulma oranlarını araştırıyorlar. Türkiye'de de son yıllarda öğrenciler, üniversiteyi seçerken mezun olduktan sonra iş bulabilecekleri üniversiteleri tercih ediyorlar. Uzmanlar da öğrencilere "Bölüm seçerken üniversiteye de dikkat edin" önerisinde bulunuyor.

DİLDE LİDER

Türkiye'nin önde gelen üniversitelerinden mezun olan gençler, iş bulmakta güçlük çekmiyor. Örneğin Boğaziçi Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Sabancı, Koç, Bilkent Üniversitesi öğrencilere mesleki eğitimlerinin yan sıra çeşitli dilleri öğrenme imkanı sunuyor. Bu durum da buradan mezun olan öğrencilerin, yabancı dil bilgisi gerektiren şirketlere girmesini kolaylaştırıyor.

BU ÜNİVERSİTELER "BAKAN" ÇIKARDI

Marka haline gelen bu üniversitelerden mezun olanların arasında kimler yok kiÖ. Dış İşleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz Boğaziçi Üniversitesi, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan ODTÜ, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı İstanbul Üniversitesi, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise Ankara Üniversitesi mezunları arasında yer alıyor.

BİLKENT'TEN KOÇ'A

Devlet üniversiteleri kadar her sene sayıları giderek artan vakıf üniversiteleri de eğitim kaliteleriyle ön plana çıkma yarışı içindeler. Kadrolarında yurt dışından ço sayıda akademisyen katan üniversiteler, bazı bölümler için öğrencilere iş garantisi sözü veriyor. Örneğin Koç Üniversitesi hemşirelik bölümünü kazanan öğrencilere çeşitli burslarla ödüllendirdiği gibi Amerikan Hastanesi'nde çalışma imkanı sunuyor. Aynı zamanda mezunlarına kendi bünyesindeki şirketlerde çalışma fırsatı sağlıyor. Bunun gibi örnekleri çoğaltmak mümkün.

BUGUN Gazetesi sizler için iş fırsatı veren özel üniversiteleri araştırdı. İşte o üniversiteler:

++++++

SABANCI ÜNİVERSİTESİ

MESLEĞİNİZİ ÖSS'DE DEĞİL, ÜNİVERSİTEDE SEÇ

Türkiye'deki ilk "bölümsüz üniversite" olan Sabancı Üniversitesi, öğrencilere okumak istedikleri program tercihini ikinci sınıfın sonunda yapma olanağı sağlıyor. Sistem sayesinde öğrenciler üniversiteye girişleri sırasında Mühendislik ve Doğa Bilimleri, Sanat ve Sosyal Bilimler, Ekonomi - Yönetim Bilimleri olmak üzere üç program grubundan birine yerleştiriliyor. Müfredatta ise farklı programlar dikkat çekiyor. Malzeme bilimi ve mühendisliği, mekatronik mühendisliği, uyuşmazlık analizi yüksek lisans programı ve sanayi liderleri yüksek lisans programı bunlardan ilk akla gelenler. Lisans programlarının yıllık eğitim ücreti ortalama 25 bin TL olan üniversitedeki öğrencilerin yüzde 40'ı burslu okuyor. Sabancı Üniversitesi'nde, 2009-2010 akademik yılında uygulanan burslar, Sakıp Sabancı ve Metin Sabancı adına verilen "Üstün Başarı Bursu", "Onur Bursu" ve "Başarı Bursu" adı altında üç ana grupta toplanıyor. Bunun yanı sıra üniversite bünyesinde çeşitli burslar da veriliyor.

++++

Çağdaş bilimin merkezi:

BİLKENT ÜNİVERSİTESİ

Özellikle son yıllardaki buluş ve icatlarıyla dikkat çeken Bilkent Üniversitesi, dünyanın tanınmış üniversiteleriyle yarışıyor. Türkiye'nin ilk vakıf üniversitesi olan Bilkent Üniversitesi, İhsan Doğramacı Eğitim Vakfı, İhsan Doğramacı Sağlık Vakfı ve İhsan Doğramacı Bilim ve Araştırma Vakfı tarafından 1984'te kuruldu. Yıllık okul ücretleri ortalama 15 bin YTL civarında. Üniversiteden mezun olan öğrenciler, iş hayatında oldukça başarılı.

+++++

Bedava okuma imkanı sağlayan üniversite:

İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ

ÖSS sonuçlarına göre ilk bine girip de İstanbul Ticaret Üniversitesi'ni tercih eden öğrenciye yüzde 100 burs veriliyor. İlk 2 bin 500'e giren öğrencilere yüzde 75, ilk 5 bine girenlere ise yüzde 50 burs veriliyor. Üniversite içi başarıya göre de burslar var. Üniversitenin bölüm ve programlarına en az bir akademik yıl (iki yarıyıl) devam eden ve o akademik yıl için programlanmış tüm dersleri alarak başarılı olan (ilgili akademik yıl not ortalaması en az 3.50) ve disiplin cezası bulunmayan öğrencilere, bir sonraki akademik yıl eğitim-öğretim ücretinin belli bir bölümü kadar burs veriliyor.

++++++

Eğitimde son yılların parlayan yıldızı boğaza sıfır:

BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ

Öğrencilere 7 yıl önce kapılarını açan Bahçeşehir Üniversitesi, son yılların yıldıız parlayan üniversiteleri arasında yerini aldı. Öğrenim dili İngilizce olan Bahçeşehir Üniversitesi'nde Fen-edebiyat, hukuk, iletişim, işletme, mimarlık ve mühendislik olmak üzere 6 fakülte bulunuyor. Yıllık lisans ücreti 17 bin 460, ön lisans ücreti ise 9 bin 630 YTL. Üniversitenin ayrıca otomotiv, deniz liman işletmeciliği, elektrik ve bilgisayar destekli teknik çizim gibi bölümleri olan bir meslek yüksekokulu var. Buradan mezun olan öğrenciler, rahatlıkla iş bulabiliyor. Uzaktan eğitim programının yanı sıra fen bilimleri ve sosyal bilimler enstitüsü eğitim veriyor. Bahçeşehir Üniversitesi kampüsü, İstanbul'un iş, kültür ve sanat merkezi Beşiktaş'ta, boğazın kıyısında konumlanmış. Kampüs en son teknolojiye uygun altyapıyla inşa edilmiş. Yurt dışında eğitim merkezi açan tek üniversite ünvanını da alan Bahçeşehir Üniversitesi, öğrencilere yurt dışında fırsatı da tanıyor.

+++

İKİ YILDA İŞİNİZ GARANTI!

Peki lisans programını kazanamayan öğrenciler içn iş fırsatı sunan önlisans programlarında bölüm yok mu? Araştırmalarımız sırasında önlisans olmasına rağmen sektörde insan gücüne ihtiyaç duyulan bölümlerin olduğunu gördük. Ve iş garantisi olan ön lisans (2 yıllık) bölümleri:

KUYUMCULUK: Türkiye mücevher sektöründe dünyanın sayılı ülkeleri arasında olduğundan, mezunların iş bulabilme şansları çok yüksek.

GEMİ HABERLEŞME: Bu bölümden mezunlar denizcilikle ilgili her alanda iş bulma şansına sahipler.

GEMİ İNŞA VE GÜVERTE: Öğrencilere her türlü gemi inşa edilmesi ile ilgili teknik bilgi veriliyor.

GRAFİK TASARIM: Teknisyen unvanı ile mezun olan öğrenciler medya, bilgisayar teknolojileri, fotoğraf, sinema, matbaacılık, grafik tasarım ve reklam ajansları tasarım bölümlerinde teknik eleman olarak çalışıyor

UÇAK VE GÖVDE BAKIMI: Mezunları sivil ve askeri amaçlı hava araçlarının üretim, bakım ve onarım işlerinde uluslararası sertifikaya sahip oluyor. Okul sıralarında iş sözleşmesi yapıyorlar.

RAYLI SİSTEMLER: Demiryolları ve diğer raylı ulaşım sistemlerini üreten ve kullanan kamu ve özel sektörünün, teknik ve idari ara eleman ihtiyacını karşılamaya yönelik eğitim veriyor. İş bulma şansı yüksek.

ENDÜSTRİYEL OTOMASYON: Bu bölümden mezun olan öğrenciler sanayi işletmelerinin üretim akışı ve kontrolu ile kalite kontrol birimlerinde iş bulma şansına sahip.

BİLGİSAYAR: Bu bölümü bitiren öğrenciler teknisyen, ön lisans okuyanlar tekniker oluyor. İş imkânı yüksek.

ELEKTRİK: Mezunlar, yetkili elektrikçilik belgesi dışında elektrikle ilgili her alanda istihdam ediliyor.

Editör: TE Bilişim