İstanbul Boğazına Süper Proje

İnovasyon Proje Araştırma Geliştirme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ubeyd Korbey, İstanbul'un trafik sorununun çözümü için birinci boğaz köprüsünün yanına 'ikiz köprü' yapılması gerektiğini, bunun için bir tasarım hazırladıklarını söyledi.

Korbey, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul'un trafik sorununun çözümü amacıyla hazırladıkları proje hakkında Başbakan Recep Tayip Erdoğan'a bilgi verdiğini, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a da projeyi sunacaklarını bildirdi.


İstanbul'da araç sayısının 2,5 milyonun üzerine çıktığına dikkati çeken Korbey, Anadolu ve Avrupa yakasını birbirine bağlayan iki boğaz köprüsünden günde ortalama 450 bin aracın geçtiğini kaydetti.

Korbey, mevcut altyapının trafik talebini taşıyamadığını savunarak, köprü geçişlerindeki gecikmelerin ve yollardaki uzun süreli tıkanıklıkların giderilmesi için yeni ulaşım arteri oluşturmaya ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

'Yolda yorulunca iş verimleri düşüyor'

Köprülerin yanı sıra Hadımköy-Aksaray ve Kartal-Kadıköy güzergahlarında da trafiğin boğulduğunu ifade eden Korbey, 'Özellikle belirli saatlerde insanlar, ortalama 20 kilometreye kadar hızlarını düşürüyorlar. Bu da yüksek maliyetli bir ulaşım hizmetini ortaya çıkarıyor. İnsanlar, gidecekleri yolu daha uzun zamanda alıyorlar. Sabah işe gittiklerinde insanların iş üretmesi lazım, yolda yorulunca iş verimleri düşüyor, akaryakıt tüketimi artıyor, araçta yıpranmalar oluyor' diye konuştu.

Korbey, metrobüs uygulamasının trafikte kısmi rahatlama sağlamasına rağmen, bazı yerlerde trafik akışının aksamasına yol açtığını ve köprüye katılım yollarında yoğunluğu artırdığını iddia etti.

'Üçüncü bir köprü gerekli'

Birinci köprünün 'bir huni gibi' 5 şerittin 3 şeride inmesi nedeniyle trafik yoğunluğunun daha da arttığına değinen Korbey, Boğazın daha kuzey tarafına yapılacak üçüncü köprü ile Marma-Ray gibi geçişlerin bu bölgenin trafik yoğunluğuna çözüm getirmeyeceğini, üçüncü bir köprünün yapımının son derece gerekli olduğunu savundu.

Korbey, şöyle devam etti: 'Birinci köprü, mevcut şerit kapasitesiyle İstanbul'un trafik darboğazını oluşturmaya devam edecektir. Çözüm, köprünün yanına yapılacak bir 'ikiz köprü' ile olabilir. Mevcut köprünün güney tarafına yapılacak köprünün 6 şeridinin tamamı Avrupa'dan Asya'ya, mevcut köprü ise 6 şeridi ile Asya'dan Avrupa'ya geçiş için kullanılacaktır. Metrobüs yolu, bu 6 şeritlerden biri olacaktır. Hatta ileride istenilirse metrobüs şeritleri raylı sisteme dönüştürülebilir.'

'Fazla istimlak gerektirmiyor'

Ubeyd Korbey, ikiz köprünün yapılması halinde köprüye ulaşan yollar üzerinde bazı düzenlemelerin, genişletme çalışmalarının, hatta bazı güzergah ilavelerinin de yapılması gerektiğini söyledi.

İkiz köprü yapımı için fazla istimlak gerekmediğini ifade eden Korbey, Ortaköy tarafında zorunlu bir kaç istimlak ile sonuç alınabileceğini kaydetti.

Korbey, ikiz köprü tasarımlarını bir fikir olarak ortaya koyduklarını, gerekli etüt çalışmaları yapılarak kesin plan ve projenin hazırlanabileceğini söyledi.(aa)

Editör: TE Bilişim