''İstanbul: Bir Deniz Masalı'' Sergisi Açıldı

Almanya'nın Bremen kentinde çalışmalarını sürdüren sanatçı İlker Maga'nın, 1982-2008 yılları arasında hazırladığı ''İstanbul: Bir Deniz Masalı'' adlı fotoğraf sergisi, Bremen'den sonra Aşağı Saksonya eyaletindeki Oldenburg kentinde açıldı.

İş adamı Bülent Uzuner'in girişimiyle, ortağı olduğu bilgisayar teknolojisi alanında danışmanlık hizmeti veren Business Technology Consulting AG'nin (BTC) merkez binasında düzenlenen serginin açılışına, Oldenburg Belediye Başkanı Gerd Schwandner, Almanya Savunma Bakanlığı Müsteşarı ve Türk-Alman Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Thomas Kossendey, enerji üretim şirketi EWE AG'nin Yönetim Kurulu Başkanı Werner Brinker, Werder Bremen kulübünün Başkanı Klaus Dieter Fischer ile çok sayıda seçkin davetli katıldı.

Serginin açılışında konuşan Schwandner, Uzuner ve sanatçı Maga'ya sergiyi hazırladığı için teşekkür ederek, ''İstanbul büyüleyici bir kent. Buradaki kültürü tanıtan bu serginin açılması Oldenbug için bir zenginliktir'' dedi.

istanb-fot-serg-z.jpg

Brinker de konuşmasında, kendi Türkiye sevgisini dile getirerek, ''İstanbul'u görmeyenlerin fotoğrafları görünce bu kenti görmeyi arzulayacaklarına inanıyorum'' diye konuştu.

Uzuner, İstanbul sergisini BTC binasında açmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek, ''Adeta bir İstanbul davetiyesi çıkartmak istemiş olan sanatçımız fotoğraflarında, genelde deniz manzaralarını alarak suya ne kadar önem verdiğini göstermiş. Çünkü su, kentleri ve insanları birleştiren doğal bir köprüdür'' ifadesini kullandı.

Kossendey'in de kısa bir selamlama konuşması yaptığı açılışta sergi hakkında bilgi veren Maga, şunları söyledi: ''Bremen'deki İstanbul sergimiz büyük etki bıraktı. Almanya'dan ve diğer ülkelerden gelen 4187 kişi giriş parası ödeyerek sergiyi gezdi. Ziyaretçilere baktığımda İstanbul'u tanımadıklarını gördüm. Sergimin bir parça da olsa İstanbul'u tanıtmasından, insanları İstanbul'a yakınlaştırmasından ve benim de onlara İstanbul'u getirmemden dolayı çok mutlu oldum.''

İstanbul'un çeşitli semtlerinden günlük yaşamı yansıtan, çeşitli ebatlarda siyah-beyaz çekilmiş 68 fotoğrafın gösterime sunulduğu sergi bir ay açık kalacak.

Sergi, Almanya'nın ve daha sonra da Avrupa'nın çeşitli kentlerinde açıldıktan sonra 2010 yılında son olarak İstanbul'da görülebilecek.(aa) 

Editör: TE Bilişim