İşgal Bitmeden Sınırı Açmayın 
 
Frankfurt’ta iki gün süren Avrupa Azerbaycanlıları Kongresi ile Azerbaycan Diaspora Teşkilatları Koordinasyon şurasının ortaklaşa düzenledikleri bilgilendirme toplantısı önceki gün geç saatlerde sona erdi. Frankfurt InterContinental otelinde düzenlenen etkinliğe Türkiye’den CHP ve MHP milletvekilleri ile Azerbaycan’dan hükümet ve meclis temsilcileri de katıldı.


Sonuç bildirgesi olarak Türkiye ve Azerbaycan cumhurbaşkanlarına mektup gönderildi. 23 ülkeden 138 kişinin katıldığı etkinlik sonucunda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve İlham Aliyev’e gönderilen bir sayfalık mektupta şu satırlara yer verildi:

“Azerbaycan ile Türkiye arasındaki ilişkiler derin ve kırılmaz tarihi köklere, edebi müttefiklik, kardeşlik özelliğine sahiptir. Bu müttefiklik bölgeden barışın ve istikrarın sağlanmasında her zaman önemli etken olmuştur.

Türkiye ile Ermenistan arasındaki sınırların hiçbir koşul olmadan açılması bu ilişkilerin ruhuna zıt olmakla birlikte sadece her iki ülkeyi değil, bütünlükle Türk dünyasının çıkarlarını, aynı zamanda bölge güvenliğine tehdit oluşturabilir. Biz Azerbaycan olarak Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in, ‘Azerbaycan - Ermenistan ve Türkiye - Ermenistan ilişkilerinin aynı zamanda çözülmelidir’ fikrini tamamen destekliyoruz.

Azerbaycan ve Türk diasporaları teşkilatları temsilcileri olarak, Azerbaycan toprakları Ermeni işgalinden kurtulmadan, bir milyon civarında soydaşımızın kendi topraklarına geri dönüşü mümkün olmadan, aynı zamanda Türkiye’ye karşı sözde soykırım ve toprak iddialarından vazgeçilmeden Türkiye Cumhuriyeti ve ve Ermenistan Cumhuriyeti arasında imzalanmış protokollerin onaylanmasına tamamen karşı olduğumuzu beyan ediyoruz. İnanıyoruz ki, zengin devlet geleneklerine sahip Türkiye, bu tarihin süreçden de yüzü akıyla çıkacak, kardeş ve dost ülke olan Azerbaycan’ın çıkarlarına zıt olan adım atmayacaktır.”

Karabağ yalnız kalmaz

AZERBAYCAN Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in, ”Ermenistan ile Karabağ görüşmelerinde kısa sürede sonuç alınamaması durumunda savaşmaktan başka çaremiz kalmaz” açıklamasına Erivan’dan resmi yanıt geldi.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın sözcüsü Samvel Farmanyan, İnterfax ajansına yaptığı açıklamada, “Azerbaycan’ın ihtilaflı bölgede yeni bir savaş başlatması durumunda Ermenistan elbette Karabağ’daki kardeşlerini yalnız bırakmayacaktır. Ermenistan yıllarca atmadığı adımı atarak Karabağ’ın bağımsızlığını tanıyabilir.

Bu tür durumlarda nasıl davranmamızı gösteren örnekler var (Rusya-Gürcistan arasındaki G.Osetya ihtilafı kastedilerek) Stepanakert Karabağ yönetimiyle ikili yardımlaşma anlaşması yaparak imdatlarına gitmenin yasal yolunu da buluruz” dedi.

Azerbaycan: İlerleme sağlandı

AZERBAYCAN Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan arasındaki görüşmede çözüm konusunda ilerleme sağlandığı açıklandı.

Almanya’nın Münih kentindeki görüşmeler ile ilgili Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Elhan Poluhov bir açıklama yaptı. Poluhov, çok konuda iki ülke arasında yakınlaşmanın ve çözüm sürecinde ilerlemenin olduğunu açıkladı. Poluhov, iki liderin Dışişleri Bakanları seviyesinde Atina’da görüşmelerin sürdürülmesini istediklerini belirtti. Dışişleri Bakanları seviyesinde yapılacak görüşmelerin Aralık ayının ilk haftasında gerçekleştirileceği bildirildi.

 

Editör: TE Bilişim