İş Aramayana Sosyal Yardım Yok !

Özellikle seçim öncesi dönemlerde sık sık tartışma konusu olan sosyal yardımlardan yararlanabilmek için artık “iş arama” şartı getirildi. Hükümetin aldığı karara göre sosyal yardımdan yararlanmak isteyen 18-45 yaş arası sağlıklı kişiler, İş-Kur’a başvurarak kayıt yaptırmak zorunda. Sosyal yardım alanların İş-Kur’a kaydıyla ilgili gelişmeler, Ekonomi Koordinasyon Kurulu tarafından düzenli olarak takip edilecek ve kurula 2 haftada bir gelişmelerle ilgili rapor sunulacak.

Türkiye’deki sosyal yardım sisteminin, yardım alanları işgücü piyasasından koparttığı ve bağımlı hale getirdiği eleştirisi son dönem sık sık gündeme geliyor. Avrupa ülkelerinde sosyal yardımlarla çalışma hayatı arasında bir bağ kurulduğu ve bu yöndeki adımların Türkiye’de de atılması gerektiği belirtiliyordu. Bu yöndeki eleştiriler üzerine, işgücü piyasasıyla sosyal yardım sistemi arasında bağ kurmaya dönük ilk adım atıldı.

İş-Kur’a kayıt zorunlu

Edinilen bilgilere göre bu çerçevede, sosyal yardım alanlardan “sağlıklı ve çalışabilir” durumda olanların İş-Kur üzerinden iş araması kararı alındı. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın başkanlığını yaptığı Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda alınan karara göre 18-45 yaş arasında sağlıklı ve çalışabilir durumda olan kişilerin sosyal yardımlardan yararlanabilmesi için öncelikle İş-Kur’a kaydını yaptırması zorunlu olacak. İş-Kur’a yaptırılan kayıt sonrasında her yıl da bu kaydın güncellenmesi gerekecek. Kayıt güncellemenin, İş-Kur’un rutin süreçlerinden biri olduğu belirtiliyor. Böylece, sosyal yardım alan kişiler hem iş arama portföyüne zorunlu olarak girecek hem de İş-Kur’un meslek edindirmeye dönük kurs ve eğitimlerinden yararlanacak.

Düzenli takip edilecek

Sosyal yardımda İş-Kur’a kayıt koşulunun uygulamasının çok yakın bir tarihte başladığı belirtiliyor. Çok kısa bir süre içinde tüm Türkiye’yi kapsaması öngörülen sistemle Ekonomi Koordinasyon Kurulu da yakından ilgileniyor. Buna göre, EKK’ya gelişmelerle ilgili olarak uygulayıcı kuruluşlar her 15 günde bir rapor verecek. Belediye yardımlarının da bu sisteme dahil edilmesi hedefleniyor, ancak buradaki sistemin dağınıklığı sıkıntı noktası olarak görülüyor.

Sosyal yardımlara iş arama koşulu getirilmesiyle ilgili düzenleme, 2010 yılı programında da yer almıştı. Programda, çalışabilir durumdaki yoksul kişilerin işgücüne katılımını artırmaya yönelik özel programların geliştirileceği belirtilmişti. Bu kapsamda sosyal yardım başvurusu yapan ve çalışabilir durumdaki kişilere meslek edindirme, rehberlik, toplum yararına çalışma gibi imkânlar sunulacağı ve kendi işini kurabilecek olanlara sermaye desteği verileceği belirtilmişti. Programda, “Bu doğrultuda gerekli mevzuat düzenlemeleri yapılarak, çalışabilir durumdaki kişilerin sosyal yardımlardan yararlanabilmesi için İŞKUR’a kayıtları zorunlu hale getirilecektir” denilmişti. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü’nün koordinatör kurum olacağı süreçte, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, İŞKUR, SHÇEK, KOSGEB, yerel yönetimler ve STK’lar da görev yapacak.

10 Milyon kişi sosya yardımla yaşıyor

Sosyal yardımlarla ilgili 2008 yılı verilerine göre, Türkiye’de 10 milyona yakın kişi sosyal yardım alarak yaşamını sürdürüyor. 2 milyon 112 bin aile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü tarafından yapılan gıda, yakacak, barınma yardımlarından alırken Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün yaptığı gıda ve sıcak yemek yardımlarından da 150 bin kişi faydalandı. Sosyal yardım alanların toplamı 2008 yılı için 9 milyon 407 bin 423 kişiye ulaştı. Yeşil kart harcamaları ise mükerrerlikleri önlemek için bu hesabın içinde yer almıyor.

Editör: TE Bilişim