IRAK-ABD Güvenlik Anlaşması İmzalandı

BAĞDAT - Irak ile ABD arasındaki güvenlik anlaşması imzalandı.

Edinilen bilgiye göre, anlaşma TSİ 09.10'da imzalandı.

Irak ile ABD arasında aylardır müzakere edilen güvenlik anlaşması, Irak hükümeti tarafından onaylanmasından sonra, bu sabah Irak Dışişleri Bakanlığında Bakan Hoşyar Zebari ve ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Ryan Crocker tarafından imzalandı.

İmza töreninden sonra basına açıklama yapan Zebari, güvenlik anlaşmasının imzalandığı bugünü tarihi bir gün olarak nitelendirdi.
Zebari, şöyle devam etti:

''Parlamento bu anlaşmayı, anlaşma taslağı üzerinde bir değişiklik yapmadan oylayacak. Anlaşma iyi bir anlaşmadır. Onu Irak halkı ve bütün dünya ülkeleri önünde çok rahat savunabileceğiz.''

Crocker, anlaşmayı çok iyi bir anlaşma olarak nitelendirerek, şunları kaydetti:

''Bu anlaşma sadece güvenlik alanını kapsamıyor, aynı zamanda Irak ile ABD arasında kültür, sağlık ve bilim alanlarında da işbirliğini kapsıyor. Anlaşma çerçevesinde Amerikan kuvvetlerinin çekilmesine karar verilmiştir.''

Irak Parlamentosu anlaşmayı bugün ele alacak, 4 gün sürecek görüşmelerden sonra da oylamaya geçilecek.

SADR HAREKETİ ANLAŞMAYI ENGELLEMEYE ÇALIŞIYOR

Irak'taki radikal Şii lideri Mukteda Sadr'ın hareketinin meclisteki bloku, ABD ile Irak arasındaki güvenlik anlaşmasının meclisten onay almasını engellemeye çalışacağını açıkladı.

Sözcü Ahmed El Mesudi, dün Irak hükümetince onaylanan anlaşmanın imzalanmasını durdurmak için meşru bütün imkanlarla uğraşacaklarını belirttiği açıklamasında, 275 sandalyeli mecliste 30 kadar milletvekilleri bulunduğunu hatırlatarak, meclise anlaşmayı geçersiz kılmak için kanun teklifi sunma niyetinde olduklarını söyledi.

Editör: TE Bilişim