"İnsanlığımdan Utanıyorum"

Başkanı Prof. Dr. Bayram Mert Savrun, görevinden istifa etti. Savrun, "Öyle korkunç olaylarla karşılaşıyorsunuz ki insanlığınızdan, erkek olmaktan utanıyorsunuz" dedi.

Psikiyatri Profesörü Bayram Mert Savrun, Adli Tıp Kurumu'nda cinsel istismar dosyalarına bakan 6. İhtisas Kurulu'nun başkanlığını yürütüyordu.

Görevinden istifa eden Prof. Dr. Savrun, gerekçe olarak öğretim üyeliğiyle kurul başkanlığını aynı anda yürütmekte zorluk yaşamasını gösterdi.

Cinsel istismar dosyalarının psikolojisini kötü etkilediğini de belirten Savrun, "Çocuklara ve kadınlara yapılanlar üzerinizde büyük etki bırakıyor" dedi.

Huzursuz edici, ağır ve zorlu bir görev

Savrun, 6. İhtisas Kurulu’nda cinsel istismar dosyalarının psikolojisini kötü etkilediğini belirterek, “Öyle korkunç olaylarla karşılaşıyorsunuz ki insanlığınızdan, erkek olmaktan utanıyorsunuz. Çocuklara, kadınlara yapılanlar; profesyonel olmaya çalışsanız da üzerinizde büyük etki bırakıyor. Psikiyatri profesörü olsanız da önünüzden geçen dosyaları gördüğünüzde ‘Bu nasıl olur?’ diye kendinizi sorguluyorsunuz. ‘Bunlar benim ülkemde mi oluyor?’ diye düşünüyorsunuz. Çok huzursuz edici, ağır ve zorlu bir görev” dedi.

Prof. Dr. Bayram Mert Savrun, cinsel istismar dosyalarının sayısındaki artışa da dikkat çekti: "Tüm dosyaları ayrıntılı bir şekilde incelemek istediğimiz için günde en fazla 15 dosyaya bakabiliyorduk. Olay sayısı o kadar fazlaydı ki, 2011 yılına kadar randevu veriyorduk.”

Kurulda yeni bir sistemle çalışmaya başladıklarını belirten Savrun “Yeni atanan çocuk psikiyatristi de son derece yetkin. Artık bu kuruldan sorunlu raporlar çıkmaz. Zaten bu kanaate vardığım için gönül rahatlığıyla istifa ediyorum” diye konuştu.

Savrun, görevi süresince kimseden baskı görmediğini belirtti: “Dışarıdan Adli Tıp Kurumu’nda büyük bir karmaşa varmış gibi görünüyor.

Atamayı telvizyondan öğrendim

Özellikle sistemden kaynaklanan sorunlar var. Ancak kurumdaki kadrolar değiştirildi. Son derece yetkin ve uzman kişiler görev yapıyor. Başkan Haluk İnce de ciddi çaba sarf ediyor. Yine de yeni sistemin oturması için zamana ihtiyaç var.”

Başkanlık görevini talep etmediğini hatırlatan Savrun, “Eski Kurum Başkanı Keramettin Kurt 4. İhtisas Kurulu üyeliğim sırasında cinsel istismar vakalarında ‘beden ve ruh sağlığı bozulmuştur’ yönünde oy kullandığımı bildiği için bu göreve atanmamı önermiş. Atamayı televizyondan öğrendim.

2009 Ocak ayında görevime başladım. Ne kadar zor ve yorucu bir görev olduğunu biliyordum. Ancak devlet terbiyem gereği görevimi hakkıyla yapmaya karar verdim” dedi.

B.Ç'ye "ruh sağlığı bzulmuştur" kararı vermişti

6. İhtisas Kurulu, yazar Hüseyin Üzmez'in taciz ettiği B.Ç'ye "beden ve ruh sağlığının bozulmadığı" yönünde, Eylül 2008'de rapor vermişti. Tartışmalı kararın ardından Prof. Savrun Ocak 2009'da Kurul'a Başkan olarak atanmıştı. Haziran ayında ise Adli Tıp Genel Kurulu, ilk raporun aksine B.Ç. için "ruh sağlığı bozulmuştur" kararı vermişti.

Editör: TE Bilişim