İndirim Tuzağına Dikkat!

Krizin ardından yapılan indirimler için uzmanlar kiracıları uyarıyor: İndirimleri mutlaka kontrata yansıtın. Aksi takdirde '3 ay kirayı eksik ödedi' denilerek kapının önüne konulursunuz!

Kiracılara önemli bir uyarı...

Krizin ardından son dönemde kiraların düşmesi sonucu ev sahipleriyle kiracılar arasında farklı anlaşmalar yapılabiliyor.

Krizin ardından son dönemde kiraların düşmesi sonucu ev sahipleriyle kiracılar özel olarak anlaşıp kira artışı yapmama, kontratta yazılandan daha düşük artış yapma, kirayı düşürme yoluna gidiyor. Son olarak bazı alışveriş merkezleri mağaza kiralarını bu yıl yüzde 25 indirdi.

Sözlü anlaşma yetmez

İlk etapta kiracıların yüzünü güldüren bu tip gelişmeler, eğer dikkat edilmezse ileride başlarını ağrıtabilecek. İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, böyle durumlarda kira kontratına ek olarak, yazılı bir doküman düzenlenmezse, ileride kiracıyla mal sahibi arasında anlaşmazlık olduğunda mal sahibinin aradaki farkı talep edebileceği uyarısında bulundu.

Sözlü anlaşmanın yeterli olmayacağını anlatan Güleroğlu, “Yeni anlaşma kontrata ilave ya da ek bir tutanak şeklinde yazılı hale getirilmeli” dedi. Kiranın düşük kaldığını düşünen mal sahiplerinin de yine kontrata bağlı kalmak zorunda olduklarını hatırlatan Güleroğlu, ‘’Kontratta TÜ- FE diyorsa, bu oranda artırmak yeterli. Ancak ev sahibi daha fazla artış istiyorsa, o zaman kira tespit davası açmalı, ama bunun için sözleşmeden itibaren 3 yıl geçmesi gereklidir’’ diye konuştu. Güleroğlu kiracılara şu önerilerde bulundu:

‘’Evi tutayım, sonra ev sahibiyle anlaşırım diye düşünülmemeli. Çünkü imzalanan kontratın bağlayıcılığı bulunuyor. Kira akdine, artış hanesine ne yazarsanız o aynen geçerli olur. Yüzde 20 artış yazılıysa, o oranda artırmak zorunda. Benim hakkım enflasyon oranıdır diyemez. Bu nedenle kontrat yaparken dikkatli olun’’

Enflasyon yüze 6.25

Güleroğlu, kira kontratında ‘’enflasyon oranında artış’’ yazılıysa, bu yıl yüzde 6,25 zam yapılacağını, başka bir oran yazılmışsa o oranda artırıma gidileceğini söyledi.

Editör: TE Bilişim