IMF’yle Anlaşma Olmazsa %5.5 Küçülürüz

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın "Eğer bir anlaşma noktasına varırsak anlaşacağız, aksi Türkiye’de kıyametin kopması değildir" sözlerine karşılık, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), hükümetin IMF ile anlaşmamaya varması durumunda Türk ekonomisinin yaşayacağı sıkıntıyı rakamlarla ortaya koydu.

TEPAV’ın öngörüsüne göre, böyle bir senaryoda Türk ekonomisi yüzde 5.5 daralacak.

Yüzde 5.5 küçülme

"Türkiye ekonomisi için kriz önlemleri" başlıklı kapsamlı bir rapor üzerinde yaklaşık bir aydır çalışan TEPAV Küresel Kriz Çalışma Grubu, Türkiye’nin
IMF ile anlaşma yapmaması ve makro sonuçları olan herhangi bir kapsamlı tedbir paketini hayata geçirmemesi durumunda 2009’da yaşanılacak krizin, 2001 krizindekinden bile daha ağır olacağını ortaya koydu. TEPAV, bu iki koşulda Türkiye’nin aşağıdaki sonuçlarla karşılacağı öngörüsünde bulundu:

İşsizlik oranı yüzde 16.6

Küçülme yüzde 5.5 (Ancak büyüme tahminindeki risk aşağı yönlü)

İşsizlik oranı yüzde 16.6 (yeni işsiz sayısı 1 milyon 187 bin)

Bütçe açığı milli gelirin yaklaşık yüzde 6’sı düzeyinde

Enflasyon yüzde 5.48

Cari işlemler dengesi yüzde 1.5 (milli gelire oran olarak) fazla verecek. (Petrol fiyatının 45 dolar düzeyinde kalacağı varsayımı altında)

Sekiz senaryo var

TEPAV Küresel Kriz Çalışma Grubu’nun hesapladığı bu rakamlar, hazırlanan senaryolarından yalnızca biri. TEPAV, önümüzdeki günlerde yayınlayacağı çalışma kapsamında, farklı tedbir önerilerinin makro büyüklükler üzerindeki etkilerini, sekiz değişik senaryo altında inceledi.

Editör: TE Bilişim